Skip to main content
main-content
Top

17-08-2017 | Psychologie | Nieuws

'GGZ-aanbieder mag boete opleggen aan cliënt'

Een ggz-aanbieder mag cliënten verplichten tot het invullen van Rom-lijsten, maar dat moet voor aanvang van de behandeling wel contractueel worden afgesproken. Dat stelt advocaat Koen Mous van Dirkzwager advocaten & notarissen. ‘Er heerst nu eenmaal contractsvrijheid.’


Eind vorige week ontstond ophef over een brief die ggz-aanbieder Centiv aan cliënten heeft gestuurd. Daarin wordt cliënten gevraagd om de Rom-vragenlijsten binnen vijf dagen in te vullen. Doen ze dit niet, dan kan Centiv hen een boete van 45 euro opleggen. Volgens de zorgaanbieder wordt die maatregel genomen omdat zorgverzekeraars Centiv kunnen korten als er niet genoeg Rom-gegevens worden aangeleverd. Een cliënt van de zorgaanbieder vroeg zich op Twitter af of deze maatregel is toegestaan. Centiv liet daarna weten dat het om een voorwaardelijke boete gaat, maar heeft wel besloten de passage over de boete voortaan uit de brief te halen. Omdat directeur Wouter Hoge niet aanwezig is, kan de zorgaanbieder verder nog geen informatie geven.

Boete opleggen mag 

Cliënten verplichten om Rom-lijsten in te vullen mag, stelt advocaat Mous. ‘Dit is de eerste keer dat ik hoor dat een boete wordt opgelegd als cliënten het niet doen. Er bestaat contractsvrijheid, dus het mag wel. In principe kunnen cliënten en zorgaanbieders overeenkomen dat het invullen van de vragenlijsten een verplichting is die bij de behandeling hoort en dat de instelling een boete kan opleggen als het niet gebeurt. Maar dat moet dan wel contractueel worden afgesproken en de cliënt moet er van tevoren goed over worden geïnformeerd.’ 

In dit specifieke geval heeft de cliënt aan Zorgvisie laten weten dat er nog geen contract is met de zorgverlener. Wel vermeldt Centiv op de website dat het voor cliënten verplicht is om drie keer een Rom-vragenlijst in te vullen, vanwege ‘wettelijke verplichtingen die uw zorgverzekeraar stelt’. Mous: ‘Als het contractueel is overeengekomen, kun je cliënten ertoe verplichten of hun een boete opleggen als ze de lijsten niet invullen. De verplichting kan in principe ook in de algemene voorwaarden worden opgenomen.’ In de algemene voorwaarden van Centiv wordt voor zover bekend geen melding gemaakt van de verplichting om Rom-vragenlijsten in te vullen of een boete als dit niet gebeurt.

Andere oplossingen voor ggz-aanbieder vinden 

Dan blijft het volgens de advocaat nog wel de vraag of je dit als ggz-aanbieder op deze manier moet willen doen. ‘Ik kan me voorstellen dat het voor een aanbieder belangrijk is om voldoende Rom-gegevens te ontvangen. Daar heeft iedereen baat bij. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat een cliënt die gegevens, om welke reden dan ook, niet wil delen. De zorgverzekeraar zou daar ook oog voor moeten hebben in het maken van afspraken met zorgaanbieders.’ Dat een ggz-aanbieder kan worden gekort als er niet voldoende Rom-gegevens worden aangeleverd, herkent Mous. ‘Een dergelijke korting lijkt niet erg redelijk te zijn als de zorgaanbieder zich optimaal heeft ingespannen om de cliënten lijsten te laten invullen. Als de zorgverzekeraar zich daarin redelijk opstelt, hoeft een zorgaanbieder niet over te gaan tot het treffen van maatregelen als een boete.’ Het inzetten van zo’n boete is volgens Mous een middel dat enkel in uiterste gevallen moet worden ingezet. ‘Ik kan me voorstellen dat je in eerste instantie probeert de patiënt op andere manieren te stimuleren.’

Bron: Zorgvisie.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2017 | Frictie | Uitgave 2/2017

De rom-slager keurt zijn eigen vlees

In de rubriek Frictie geven wisselende auteurs hun visie op een onderwerp dat discussie oproept, of kijken zij kritisch naar een misverstand of dilemma waar professionals in hun werk tegenaan lopen.


Aanbevolen

27-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Schippers: Geen alternatief voor ROM-methodiek

Zolang er geen alternatief is voor de ROM-methodiek moet de ggz zich blijvend inzetten voor doorontwikkeling van de huidige systematiek. Dit schrijft demissionair minister Edith Schippers (VWS) in antwoord op Kamervragen van SP-parlementariër Renske Leijten.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten