Skip to main content
main-content
Top

06-06-2019 | Psychologie | Nieuws

Angsten en depressies opsporen met Machine Learning Analysis

Onderzoeker en klinisch psychologe  Ellen McGinnis, University of Vermont heeft onderzocht of er een algoritme is dat angsten en depressies bij kinderen proactief op kan sporen. De resultaten verschenen in het Journal of  Biomedocal and Health Informatics


Het onderzoeksteam ging op zoek naar een snelle en objectieve manier om angsten en depressies te detecteren bij kinderen bij wie dit in de meeste gevallen niet gediagnosticeerd wordt. 

Het team onderzocht een algoritme dat de stemopname analyseerde van een controlegroep van 71 kinderen tussen 3 en 8. Er was hen gevraagd in drie minuten tijd een zelfverzonnen verhaaltje te vertellen. Achteraf zouden ze te horen krijgen of het interessant genoeg was. Bij die stressfactor kwamen er nog een paar bij tijdens het vertellen. Zoals neutrale of negatieve feedback, een zoemer die aangaf hoeveel tijd ze nog hadden.

Bij de testgroep zat een aantal jongens en meisjes bij wie al internaliserende gedragsproblemen gediagnosticeerd waren: een overmatige controle over de emoties, die naar binnen worden gericht en zo tot innerlijke onrust leiden, met als gevolg sociale teruggetrokkenheid, angsten, depressie en psychosomatische klachten.

Het algoritme wees deze kinderen 80% accuraat aan én identificeerde in totaal acht spraakkenmerken, waarvan er drie het meest indicatief bleken te zijn voor een internaliserend gedragsprobleem. Deze kinderen vertelden hun verhaaltje met een lagere stem dan de anderen, monotoner en met meer herhalingen. Prof. McGinnis concludeert hieruit dat het algoritme gebruikt kan worden als proactief diagnosemiddel.

Organisaties die werken rond de mentale gezondheid van kinderen reageren terughoudender. Zij wijzen nadrukkelijk op het blijvend belang van persoonlijke gesprekken bij zowel het stellen van de diagnose als het uitstippelen van een mogelijke remedie.

Bron: EOSwetenschap.eu

Gerelateerde informatie

Congres Internaliserende problematiek | 11 oktober 2019, The Green Village Nieuwegein. Meer informatie en inschrijven >>

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten