Skip to main content
main-content
Top

05-08-2019 | Psychologie | Nieuws

'1 Gezin, 1 plan' principe helpt bij kinderen met obesitas

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het loont om één zorgverlener per gezin aan te stellen die de zorg van alle betrokken professionals coördineert en het kind en gezin begeleidt naar een gezonde leefstijl. Het ‘1 gezin, 1 plan’-principe helpt kinderen met (morbide) obesitas en zorgt voor een betere samenwerking tussen professionals.

Dat blijkt uit het driejarige project van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en de Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Amsterdam. Momenteel onderzoekt Zorginstituut Nederland of deze centrale zorgverlener in de toekomst voor alle kinderen met (morbide) obesitas beschikbaar komt.

Eén aanspreekpunt

In de afgelopen drie jaar zijn 120 jeugdverpleegkundigen als centrale zorgverleners ingezet bij meer dan 2.000 kinderen en hun ouders thuis. De gezinnen hebben baat bij één aanspreekpunt omdat obesitas een complex probleem is. Het project wordt nu met twee jaar verlengd zodat onlangs gestarte gezinnen het traject kunnen afmaken, en er nieuwe gezinnen kunnen instromen.

Eigen regie

Twee op de drie kinderen geven aan zich beter te voelen na hun traject met de centrale zorgverlener. Ook ervaren ouders en kinderen dat ze met respect behandeld worden en een groot gevoel van eigen regie hebben.

Structurele bekostiging

Ook op landelijk niveau is er veel belangstelling voor de resultaten van het project. Het Zorginstituut Nederland onderzoekt momenteel hoe de rol van de centrale zorgverlener structureel bekostigd kan worden.

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2019 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-)jongeren met obesitas

Baas over obesitas

Dit boek geeft therapeuten uitleg over de behandeling van jongeren met obesitas door cognitieve gedragstherapie. Het doel van de behandeling is een duurzaam gezonde leefstijl voor het hele gezin.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.