Skip to main content
main-content
Top

19-12-2014 | Nieuws

'Psychische schade verdient meer aandacht op SEH'

Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan de psychische schade van mensen die het slachtoffer zijn van een ernstig ongeval of mishandeling. Ongeveer één op de vijf personen die een dergelijke situatie meemaakt, ontwikkelt een psychische stoornis. Dat kunnen angst- en depressieve stoornissen zijn of een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Mouthaan, die 16 december jl. promoveerde bij het AMC in Amsterdam. Volgens haar moeten ziekenhuizen de aandacht beter vestigen op de geestelijke nasleep van personen die bijvoorbeeld het slachtoffer zijn van een zwaar auto-ongeluk. "Op de spoedeisende hulp registreren artsen het lichamelijk letsel. Op dat moment zou er al gedacht moeten worden aan de geestelijke gesteldheid van patiënten''.

Nazorg

Mensen met PTSS kunnen niet loskomen van een bepaalde herinnering, dit levert angst en stress op. Ook kunnen zij last hebben van flashbacks en slapeloosheid. Mouthaan: "Met de technologische mogelijkheden die we nu hebben, moet het mogelijk zijn om meer gegevens van slachtoffers te verzamelen, zodat nazorg eerder kan worden georganiseerd. Het zou mooi zijn als hier een landelijk systeem voor wordt bedacht.’’

 

Uit het onderzoek bleek ook dat vooral slachtoffers met psychische schade baat hebben bij voorlichting via een internetprogramma, dat ze thuis of in het ziekenhuis zelf konden uitvoeren. "Vier op de vijf slachtoffers met psychische klachten herstellen zelf. Wie niet herstelt, kan opgespoord en verder behandeld worden”, aldus Mouthaan. (ANP)
 

Bron: Skipr

 

Artikel Volkskrant 2 oktober 2014: Geen aandacht ziekenhuizen voor ptss bij slachtoffers door Maud Efting

 

Meer lezen over PTSS in BSL Psychologie Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Te weinig aandacht voor PTTS na ongeluk

 

Traumaklachten verminderen met positieve training

 

Boek: Complex trauma, Diagnostiek en behandeling, Martijn Stöfsel, Trudy Mooren

 

Leven met een trauma(cliëntenvoorlichting)

 

On-demand WebTV Complex trauma - een inleiding op behandeling van kinderen

 

On-demand Web TV WebTV Complex trauma bij kinderen – de focus op dissociatie

 

Effect traumagerichte cognitieve gedragstherapie en EMDR even goed bij kinderen met PTSS

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.