Skip to main content
main-content
Top

04-02-2015 | Nieuws

Psychische hulpverlening aan ouderen moet beter

Initiatieven om de psychische hulpverlening in Nederland aan ouderen te verbeteren hebben slechts ten dele effect gehad. De mate waarin huisartsen psychische problemen bij ouderen registreren is de afgelopen tien jaar niet verbeterd, behalve dementie en alcoholproblemen.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marjolein Veerbeek, wetenschappelijk medewerker bij het programma Ouderen van het Trimbos-instituut. Haar conclusies geven aanknopingspunten voor het verder bevorderen van de GGZ voor ouderen. Hoewel huisartsen psychische problemen nog altijd op dezelfde wijze registreren, verwijzen zij ouderen met psychische klachten wel vaker naar de gespecialiseerde GGZ. Ouderen zijn daardoor meer gebruik gaan maken van de gespecialiseerde GGZ, met name ambulante zorg (zorg waarbij de oudere niet is opgenomen in een instelling).

Ambulante GGZ 

Veerbeek: “De geboden ambulante GGZ aan ouderen bleek effectief te zijn. Het functioneren van twee derde van de cliënten was aanzienlijk verbeterd na behandeling in de ambulante GGZ. Dit gold vooral voor ouderen die minder goed functioneren bij aanvang van de behandeling, die geen bijkomende persoonlijkheidsklachten of lichamelijke klachten hebben en geen ingrijpende levensgebeurtenissen gedurende de behandelperiode hebben meegemaakt. De behandelduur leek voornamelijk voorspeld te worden door de cultuur binnen een organisatie in plaats van door kenmerken of het functioneren van cliënten.”

Veerbeek vindt dat het hoog tijd is voor een bevolkingsstudie naar de psychiatrische problematiek van ouderen. Een dergelijke studie wordt wel voor jongere volwassenen uitgevoerd,

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.