Skip to main content
main-content
Top

21-12-2015 | Nieuws

Pruritus, een lastig symptoom

Jeuk (pruritus) is een sensatie van de huid die dwingt tot krabben of wrijven. Het is een veelvoorkomende klacht op het spreekuur, vooral bij ouderen. Langdurig of ernstige jeuk zijn redenen om naar de dokter te gaan. Soms wordt jeuk uitgelokt door een onderliggende systemische ziekte, zoals diabetes mellitus. Voor veel artsen is het woord HUID(PASTA) een bekend ezelsbruggetje.

HUID(PASTA) staat voor de systemische ziekten en aandoeningen waaraan moet worden gedacht bij gegeneraliseerde jeuk: Hodgkin, Uremie, Icterus, Diabetes, Psychogeen, Anemie, Senilitas, Toxidermie en Ankylostomiasis.

Prevalentie

In het Vademecum Permanente nascholing huisartsen wordt de vroegste associatie al toegeschreven aan een artikel van A.M. Greenwood uit 1927 – A study of the skin in fivehundred cases of diabetes – die een prevalentie van 3 procent gegeneraliseerde jeuk beschreef bij een populatie van 500 patiënten met diabetes. In de jaren 80 verrichtte onderzoeker J.B. Neilly et al. onderzoek naar de relatie tussen jeuk en diabetes. Dit is de enige studie over dit onderwerp die in PubMed staat.

Diagnose

Gegeneraliseerde jeuk heeft geen diagnostische waarde bij diabetes. In handboeken wordt geadviseerd eerst andere oorzaken van gegeneraliseerde jeuk uit te sluiten voor deze aan de diabetes toe te schrijven of de relatie tussen jeuk en diabetes wordt onbewezen geacht.

Bron: Praktische huisartsgeneeskunde 6/2015
Lees hier het gehele artikel.

Meer lezen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten