Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-08-2020 | Artikel | Uitgave 6-7/2020 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2020

Prostaatspecifiek membraanantigeengestuurde chirurgie voor prostaatkanker

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6-7/2020
Auteurs:
dr. Pim J. van Leeuwen, dr. Matthias N. van Oosterom, drs. Hilda de Barros, drs. Maarten L. Donswijk, dr. Henk G. van der Poel, prof. dr. Fijs W. B. van Leeuwen

Samenvatting

Real-time intraoperatieve begeleiding tijdens prostaatkankerchirurgie kan helpen bij de realisatie van een volledige en veilige resectie van de primaire tumor en/of de lymfekliermetastasen. Radio- en fluorescentiegeleide chirurgie zijn veelbelovend voor chirurgen die complexe chirurgische interventies uitvoeren. Dit soort begeleiding kan gerealiseerd worden met behulp van receptorgebonden tracers. De introductie van positronemissietomografie (PET) radiofarmaca die zijn gericht op het prostaatspecifieke membraanantigeen (PSMA) heeft geleid tot verbeterde stadiëring, vooral bij mannen met een recidief prostaatkanker en relatief lage PSA-waarden. Deze PSMA-receptor kan ook als target dienen voor het betrouwbaar peroperatief identificeren van kleine en/of atypisch gelokaliseerde laesies en/of tumorresiduen na primaire resectie. In dit overzicht bespreken we de huidige inzichten van op PSMA gebaseerde radio- en fluorescentiegeleide chirurgie.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2020

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2020 Naar de uitgave