Skip to main content
main-content
Top

07-10-2013 | Nieuws

Promotie | Kleuters met ADHD hebben al werkgeheugenproblemen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Al in de kleuterleeftijd hebben kinderen met een diagnose ADHD of ODD (oppositioneel-opstandige stoornis) problemen met het beheersen van hun impulsen. Kleuters met ADHD laten ook al werkgeheugentekorten zien. Deze bevindingen waren reeds bekend bij adolescenten, maar het was nog onbekend of kleuters ook tekorten lieten zien in taken voor deze executieve functies.

Promovenda Kim Schoemaker heeft in haar proefschrift de executieve functies, ofwel het neuropsychologisch functioneren, van kleuters met een diagnose van ADHD of ODD onderzocht. Kinderen met ADHD of ODD leren wel beter hun impulsen te beheersen over een periode van 1 ½ jaar; deze ontwikkeling gaat zelfs sneller dan bij zich gunstig ontwikkelende kinderen. Hoewel de resultaten niet eenduidig zijn, blijkt dat opvoedingsvaardigheden (prijzen en belonen, inconsequentie) en kenmerken van de moeder (stress, depressie en ADHD symptomen) de ontwikkeling van impulsen beheersen en werkgeheugen positief dan wel negatief kunnen beïnvloeden. Deze bevindingen bieden perspectief voor vroegtijdige interventie.

 

Meer lezen: artikelen over ADHD in relatie tot werkgeheugen

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.