Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 4/2015

27-10-2015

Professionals in een veranderd speelveld: van onwennigheid naar weerbaarheid

Auteurs: Dr. Erna Hooghiemstra, Dr. Lisbeth Verharen

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 4/2015

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Al jaren is duidelijk dat de zorg voor jeugd en gezin beter kan en moet. Om kinderen en gezinnen eerder, sneller en beter te ondersteunen, gaan heel wat beleidswijzigingen en professionele veranderingen aan de transitie vooraf. Aanvankelijk ligt de nadruk vooral op kwalitatieve verbetering, later komt daar nog de urgentie bij om ook in financiële zin winst te behalen. Voor daadwerkelijke, structurele veranderingen moet de jeugdsector op de schop. Er wordt een aantal jaar voor uitgetrokken om de grote transitie voor te bereiden. Een ding is duidelijk: de ondersteuning moet dichter bij de gezinnen worden georganiseerd en professionals moeten meer gaan samenwerken. Van professionals wordt een omslag in het denken en handelen verwacht om dit te kunnen realiseren. Deze omslag wordt al snel gelabeld als transformatie. Wij stellen dat dit heeft geleid tot onderwaardering van professionaliteit en onwennigheid bij professionals. Het is tijd dat weerbare professionals een centrale rol krijgen in het veranderde speelveld rond jeugd en gezin.
Literatuur
go back to reference Gezondheidsraad (2014). Sociaal werk op solide basis. Publicatienummer 2014/21. Den Haag: Gezondheidsraad. Gezondheidsraad (2014). Sociaal werk op solide basis. Publicatienummer 2014/21. Den Haag: Gezondheidsraad.
go back to reference Hooghiemstra, E., & Verharen, L. (2013a). Nog veel onzekerheid hoe jeugdzorg moet transformeren. In: Kwekkeboom, R., & Heijst, P. van (red.). Tinteling. Landelijk Lectorenplatform Zorg en Welzijn. Hooghiemstra, E., & Verharen, L. (2013a). Nog veel onzekerheid hoe jeugdzorg moet transformeren. In: Kwekkeboom, R., & Heijst, P. van (red.). Tinteling. Landelijk Lectorenplatform Zorg en Welzijn.
go back to reference Hooghiemstra, E., & Verharen, L. (2013b). De kracht van het alledaagse. Terug naar de logica van het gezin en de professional in de transitie van de jeugdzorg. Den Bosch: Avans Hogeschool. Hooghiemstra, E., & Verharen, L. (2013b). De kracht van het alledaagse. Terug naar de logica van het gezin en de professional in de transitie van de jeugdzorg. Den Bosch: Avans Hogeschool.
go back to reference Kamphuis, E. (2014). Van individueel probleem naar sociale kwestie. Maatwerk, 4, 22–24.CrossRef Kamphuis, E. (2014). Van individueel probleem naar sociale kwestie. Maatwerk, 4, 22–24.CrossRef
go back to reference Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. (2014). Samen verder, verder samen. Zorgen voor kinderen met complexe problematiek. Briefadvies. Den Haag: Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. (2014). Samen verder, verder samen. Zorgen voor kinderen met complexe problematiek. Briefadvies. Den Haag: Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.
go back to reference Vereniging Hogescholen. (2014). Meer van Waarde. Kwaliteitsimpuls en ontwikkelrichting voor het hoger sociaal agogisch onderwijs. Den Haag: Vereniging Hogescholen. Vereniging Hogescholen. (2014). Meer van Waarde. Kwaliteitsimpuls en ontwikkelrichting voor het hoger sociaal agogisch onderwijs. Den Haag: Vereniging Hogescholen.
go back to reference Waard, T. de (2012). Effectief samenwerken. De professional in het CJG. In: Maatwerk, 4, 2–4.CrossRef Waard, T. de (2012). Effectief samenwerken. De professional in het CJG. In: Maatwerk, 4, 2–4.CrossRef
Metagegevens
Titel
Professionals in een veranderd speelveld: van onwennigheid naar weerbaarheid
Auteurs
Dr. Erna Hooghiemstra
Dr. Lisbeth Verharen
Publicatiedatum
27-10-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 4/2015
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-015-0092-4

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Jeugdbeleid 4/2015 Naar de uitgave