Skip to main content
main-content
Top

09-10-2011 | Nieuws

Productiviteit verpleegkundigen gestegen

De productiviteit van verpleegkundigen is tussen 2003 en 2009 met 35 procent gegroeid in de ziekenhuissector. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies van de TU Delft.

Uit het onderzoek blijkt dat de totale productiviteit van ziekenhuizen tussen 2003 en 2009 met 14,7 procent is toegenomen. Het verpleegkundige aandeel hierin was het grootst met 34,9 procent. De groei wordt vooral verklaard door toepassing van nieuwe technologieën in de medische sector zoals kijkoperaties, waardoor de gemiddelde verpleegduur afnam.

Uit het onderzoek blijkt verder een toegenomen productiviteit van medisch personeel van 14,5 procent, management en staf met 12,4 procent en overig personeel met 10,1. De toegenomen productiviteit is een goede ontwikkeling, vertelt een van de onderzoekers Jos Blank. “Als de groei van de arbeidsproductiviteit van het verplegend personeel zich blijft voortzetten, kan dit een meevaller betekenen voor de geraamde tekorten aan verplegend personeel."

V&VN ziet in de uitkomsten van het onderzoek een bevestiging dat de toepassing van nieuwe technologieën, ICT en elektronische hulpmiddelen het werk van verpleegkundigen en verzorgenden kan vergemakkelijken. De beroepsvereniging verwacht dat een investering in de deskundigheid van verpleegkundigen de productiviteit zelfs nog verder kan verhogen.

Het onderzoeksrapport is op 6 oktober gepresenteerd tijdens het seminar ‘Productiviteitsgroei ziekenhuizen: een kwestie van meten’ dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies (IPSE Studies, TU Delft) organiseren. De studie maakt deel uit van het onderzoeksprogramma naar sturing, innovaties en productiviteit in de publieke sector van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.