Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-04-2017 | Artikel | Uitgave 3/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2017

Procesdiagnostiek vanuit vier perspectieven

Ervaringsgerichte oefeningen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2017
Auteur:
Árpi Süle

Samenvatting

Psychische gezondheid betekent, volgens het mensbeeld van de cliëntgerichte experiëntiële therapie, dat een individu in een proces van groei en ontwikkeling is. Psychische problemen kunnen vanuit dit perspectief worden begrepen als stagnaties of blokkades in dit proces. Procesdiagnose is gericht op het identificeren en helpen opheffen van deze blokkades. Er zijn vier perspectieven uitgewerkt binnen deze therapeutische richting om naar het proces en naar de stagnaties in het proces van de cliënt te kijken: het proces als betekenisgeving, als ervaringswijze, als relationele verbinding met anderen en als existentiële zelfverwezenlijking. Na een korte beschrijving van deze vier perspectieven worden ze in dit artikel op een praktisch niveau geïllustreerd. Vier oefeningen worden voorgesteld die bij een cliëntbespreking of supervisie kunnen worden aangewend om inzicht te krijgen in een gestagneerd cliëntproces. Elke oefening illustreert een ander perspectief om naar de stagnaties in het proces van de cliënt te kijken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2017 Naar de uitgave