Skip to main content
main-content
Top

20-03-2013 | Nieuws

Primeur: RIVM presenteert nieuwe diabetescijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - het RIVM - publiceert op 18 april de nieuwste cijfers over het aantal mensen met diabetes in Nederland. De laatste cijfers dateren van 2009 (peildatum 2007). De cijfers zijn van groot belang omdat deze de trend aangeven voor de prevalentie en toename van diabetes in Nederland.

De RIVM-cijfers worden gepresenteerd tijdens de conferentie ‘Ruim baan voor regionale diabeteszorg en -preventie op maat!’ van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD).

 

Directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie (deze organisatie coördineert het NAD), Inge de Weerdt, maakt graag ruimte voor dit belangrijke onderwerp op de conferentie: “Het diabetesveld heeft de afgelopen 4 jaar hard gewerkt om diabeteszorg en –preventie in Nederland te verbeteren. Maar dit is natuurlijk niet van vandaag op morgen gerealiseerd, het is een proces van jaren.

 

Op de Conferentie blikken we enerzijds terug op de acties die in het NAD zijn ondernomen en de concrete meerwaarde hiervan voor zorgverleners: Hoe kunnen zij nou morgen zelf praktisch aan de slag met diabetes? Aan de andere kant moeten we tijdens de Conferentie juist ook naar de toekomst kijken en daarbij is de RIVM-informatie over het aantal mensen met diabetes in Nederland, en eventuele toename daarvan van groot belang. Die gegevens bepalen immers in belangrijke mate hoe ons toekomstig beleid er uit moet zien. Waarbij we te maken hebben met een terugtredende overheid. Hoe zetten we nu een volgende stap? Volgens ons zit de oplossing bij publiek private samenwerking, maar daarover op 18 april meer. De nieuwe diabetescijfers bieden zeer waardevolle input voor deze hele discussie, dus ik ben zeer benieuwd.”

 
Heeft u zich al ingeschreven voor de NAD Conferentie?
Op 18 april 2013 organiseert de NDF in Media Plaza Utrecht de NAD Conferentie‘. Op deze dag komt aan bod wat het Nationaal Actieprogramma Diabetes heeft opgeleverd voor zorgverleners en mensen met (een hoog risico op) diabetes en wordt er stil gestaan bij wat het NAD bijdraagt aan het toekomstig (overheids)beleid. En, minstens zo belangrijk, zorgverleners krijgen een groot aantal handvatten om - in hun eigen dagelijkse praktijk - preventie en zorg te verbeteren. Het NAD en de NDF brengen op deze wijze zorg en preventie op maat dicht bij huis! Dit sluit nauw aan bij de behoefte in het veld en de visie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 
Deze dag mag u als betrokkene bij diabeteszorg en -preventie niet missen! Ook aan overige geïnteresseerden uit de zorgsector biedt het programma interessante aanknopingspunten. Een greep uit de onderwerpen van deze Conferentie:

 
• Nieuw: Cijfers diabetes in Nederland door het RIVM, dr. Caroline Baan
• De landelijk erkende norm voor diabeteszorg en -preventie: de NDF Zorgstandaard Diabetes
• Het omvangrijke NAD-ondersteuningsaanbod gericht op toepassing van de zorgstandaard
• Acht praktijksessies: concrete toepassing, lessons learned, tips van vakgenoten
• Superbrainstorm: verbinden van inzichten over wat wel en niet werkt in de praktijk
• Diabeteszorg en -preventie op maat
• Overheidsbeleid ten aanzien van chronische ziekten en diabetes in het bijzonder
• Publiek-private samenwerking in de regio - Expeditie Duurzame Zorg

 

Meer informatie NAD Conferentie: www.bsl.nl/nadconferentie

Auteur(s): NDF/RIVM

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.