Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Beschouwing | Uitgave 4/2014

Huisarts en wetenschap 4/2014

Preventie van diabetes en hart- en vaatziekten

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2014
Auteurs:
dr. C. Corine den Engelsen, Philippe Salomé, prof.dr. Guy Rutten
Belangrijke opmerkingen
MC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Str. 6.131, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht: dr. C. den Engelsen, aios huisartsgeneeskunde en onderzoeker; prof.dr. G.E.H.M. Rutten, hoogleraar diabetologie in de huisartsgeneeskunde. Huisartsenzorg IJsselstein, locatie ’t Steyn, IJsselstein: P.L. Salomé, huisarts Correspondentie:g.e.h.m.rutten@umcutrecht.nl Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit artikel is een bewerkte vertaling van Lisman-van Leeuwen Y, Spee LAA, Benninga MA, Bierma- Zeinstra SMA, Berger MY. Prognosis of abdominal pain presented by children in primary care: a prospective cohort study. Ann Fam Med 2013;11:238-44. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Samenvatting

Den Engelsen C, Salomé PL, Rutten GEHM. Preventie van diabetes en hart- en vaatziekten. Huisarts Wet 2014;57(4):174–8.
In 2004 adviseerde de Gezondheidsraad gerichte screening op cardiovasculaire risicofactoren onder mensen met obesitas, in plaats van een algemene populatiescreening op diabetes type 2. In het IJSCO-onderzoek nodigden de onderzoekers 11.862 ogenschijnlijk gezonde mensen uit – tussen twintig en zeventig jaar oud en nog zonder diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten of dislipidemie – voor screening op het metabool syndroom, een clustering van risicofactoren. De eerste stap was het thuis meten van de buikomvang. De mensen met een verhoogde buikomvang kregen vervolgens een uitnodiging voor nader onderzoek, om vast te stellen of zij voldeden aan de criteria van het metabool syndroom. Bijna driekwart van de mensen met een bij de screening vastgesteld metabool syndroom nam uit zichzelf contact op met de huisartsenpraktijk voor de uitslagen. Zij kregen een uitnodiging voor een consult en vervolgens een behandeling volgens NHG-Richtlijnen. Dat leidde tot een toename van lichamelijke activiteit en gewichtsverlies in het eerste jaar na screening. Bij meer dan de helft van deze mensen was er na drie jaar geen sprake meer van het metabool syndroom. Een screeningsinterval van langer dan drie jaar lijkt gerechtvaardigd; dat vergemakkelijkt de implementatie. Omdat de screening en daaropvolgende zorg goed zijn in te bedden in de dagelijkse praktijk, kunnen huisartsen op grote schaal het advies van de Gezondheidsraad opvolgen om bij mensen met obesitas op cardiovasculaire risicofactoren te screenen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Huisarts en wetenschap 4/2014 Naar de uitgave