Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Onderzoek | Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013

Preventie van acute hoogteziekte met acetazolamide

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2013
Auteurs:
Marieke van Vessem, Bengt Kayser, prof.dr. Theo Stijnen, Remco Berendsen
Belangrijke opmerkingen
LUMC, afdeling Anesthesiologie, Einthovenweg 20, 2333 ZC Leiden: M.E. van Vessem, student geneeskunde; afdeling Medische statistiek: prof.dr. T. Stijnen, statisticus; R.R. Berendsen, anesthesioloog. Universiteit van Genève, Instituut voor Bewegingswetenschappen en Sportgeneeskunde, Zwiserland: prof.dr.B. Kayser, directeur • Correspondentie: r.r.berendsen@lumc.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Achtergrond

Het doel van deze meta-analyse is het vaststellen van de minimale dosis acetazolamide die effectief is voor de preventie van acute hoogteziekte voor Nederlanders die naar grote hoogte gaan, rekening houdend met bijwerkingen.

Methode

In de databanken van PubMed, Embase en Cochrane Library hebben we systematisch gezocht naar onderzoeken die het effect van acetazolamide voor de preventie van acute hoogteziekte bepaalden ten opzichte van een placebo. De onderzoeken moesten de incidentie van acute hoogteziekte dichotoom rapporteren, gecontroleerd, gerandomiseerd en methodologisch goed (Jadad-score ≥ 3) en Engels-, Duits- of Nederlandstalig zijn.

Resultaten

Achttien van de 803 gevonden onderzoeken voldeden aan de criteria. Acetazolamide (doseringsbereik 250-750 mg/dag) is effectief voor de preventie van acute hoogteziekte. Subgroepanalyse toont relatieve risico’s van 0,51 (95%-betrouwbaarheidsinterval 0,38-0,69), 0,51 (0,40-0,64) en 0,48 (0,30-0,76), voor het gebruik van respectievelijk 250 mg, 500 mg en 750 mg acetazolamide per dag. We vonden geen dosisresponseffect. Het number needed to treat was 5,5 (250 mg), 5,5 (500 mg) en 5,2 (750 mg). In vergelijking met een placebo komen paresthesieën, dysgeusie en polyurie significant vaker voor bij personen die preventief acetazolamide gebruiken.

Conclusie

Voor de preventie van acute hoogteziekte is het gebruik van minimaal tweemaal daags 125 mg acetazolamide effectief. Een hogere dosering beschermt niet significant meer tegen acute hoogteziekte en leidt mogelijk tot meer bijwerkingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013 Naar de uitgave

Huisartsenzorg in cijfers

Secundaire preventie na een beroerte