Skip to main content
main-content
Top

26-02-2014 | Nieuws

Prevenar-13 vermindert kans op pneunomie bij ouderen

De Prevenar-13 vaccinatie vermindert de kans op een pneumonie bij ouderen. Dat blijkt uit de CAPiTA-studie, onder leiding van UMC Utrecht. Of dit ook daadwerkelijk betekent dat ouderen grootschalig worden gevaccineerd, hangt af van de kosteneffectiviteitsstudie, waar momenteel hard aan wordt gewerkt, en het advies van de Gezondheidsraad. Dat vertelt onderzoeksleider prof.dr. Marc Bonten.

Het hoofddoel van de Community-Acquired Pneumonia Immunization Trial in Adults (CAPiTA) studie was om in een placebo-gecontroleerde studie de werkzaamheid van een bestaand vaccin (Prevenar-13) tegen 13 verschillende typen van de belangrijkste verwekker van een pneunomie bij ouderen vast te stellen. Uit het onderzoek blijkt dat er een significante vermindering is op een pneunomie bij ouderen. De exacte gegevens zijn nog niet vrijgegeven, maar worden gepresenteerd tijdens het International Symposium on Pneumococci and Pneumococcal Diseases (ISPPD) in Hyderabad (India). 

Kosteneffectiviteit

Prof.dr. Marc Bonten, onderzoeksleider van de studie en verbonden aan het UMC Utrecht, verwacht dat er voor de zomer duidelijkheid komt over de kosteneffectiviteit van het middel. "Daarna kan de Gezondheidsraad een advies geven of het wenselijk is om het op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Belangrijk is dat we nu weten dat het middel een deel van de pneunomieën voorkomt en het vaccin veilig is voor deze doelgroep." Bonten verwacht dat deze onderzoeksresultaten de weg vrij maken voor de ontwikkeling van andere vaccins.  "Deze variant beschemt tegen 13 serotypes, maar ik kan me voorstellen dat daar nog meer aan toe wordt gevoegd."

Griepvaccinatie

De vaccinatie heeft een iets ander karakter dan de griepvaccinatie: deze hoeft namelijk niet jaarlijks worden gegeven. Bonten: "Deze studie had een follow up van vier jaar, en gedurende die tijd beschermt de vaccinatie tegen pneunomie. We moeten nog bekijken of het een eenmalige vaccinatie wordt of dat deze meerdere keren in het leven van de oudere moet worden gegeven."

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.