Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19. Prevalentie en etiologie van musculoskeletale klachten bij tandartsen en studenten tandheelkunde

Auteurs : E. De Scheemacker, M. A. A. De Bruyne

Gepubliceerd in: Het tandheelkundig jaar 2017

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

Er is onomstotelijk bewijs dat musculoskeletale klachten een niet te onderschatten probleem vormen binnen de dentale professie. Zo is gebleken dat de prevalentie van musculoskeletale pijn bij tandheelkundige professionals varieert tussen de 64 en 93 %. Onderzoek naar musculoskeletale klachten bij tandheelkundestudenten is beperkter en spreekt elkaar soms tegen. Uit een aantal recente publicaties is echter gebleken dat de prevalentie van musculoskeletale symptomen gerelateerd aan de tandheelkundige opleiding hoog is en schommelt tussen de 61 en 93 %, wat vergelijkbaar is met de mate van voorkomen bij tandheelkundige professionals. Deze cijfers zouden erop kunnen wijzen dat het al vanaf het begin fout gaat. Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van musculoskeletale klachten zijn: onnatuurlijke en statische werkhoudingen, stress, het vrouwelijk geslacht, gebrek aan sport, vibrerend instrumentarium, onvoldoende en slechte positionering van de belichting, gebrekkige kennis over ergonomie, een slechte algemene gezondheid, enzovoort. Met verlies van productiviteit en werkdagen en vroegtijdig pensioen, zijn ook de gevolgen van musculoskeletale klachten bij tandartsen niet te onderschatten.

19.1 Inleiding

Er is onomstotelijk bewijs dat musculoskeletale klachten een niet te onderschatten probleem vormen binnen de dentale professie. Zo is uit een systematische review uit 2009 gebleken dat de prevalentie van musculoskeletale pijn bij tandheelkundige professionals varieert tussen de 64 en 93 %. Studenten tandheelkunde voeren dezelfde klinische taken uit als tandartsen in de praktijk en worden dus blootgesteld aan dezelfde belastingen. Onderzoek naar musculoskeletale klachten bij tandheelkundestudenten is echter beperkter en spreekt elkaar soms tegen. Uit een aantal recente publicaties is gebleken dat, met 61 tot 93 %, ook bij hen de prevalentie van musculoskeletale klachten hoog is.
In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de definiëring, prevalentie, etiologie en gevolgen van musculoskeletale aandoeningen bij tandartsen en studenten tandheelkunde.

19.2 Definiëring (werkgerelateerde) musculoskeletale aandoeningen

Musculoskeletale aandoeningen zijn aandoeningen van het musculoskeletale ondersteuningssysteem. Musculoskeletale problemen kunnen pijn veroorzaken in de nek, schouders, handen, polsen, armen, boven- en onderrug, heupen, knieën en voeten en kunnen zich als een acute of als een chronische aandoening uiten. Sommige vormen zijn licht, voorbijgaand, asymptomatisch en worden nooit gediagnosticeerd; terwijl andere vormen ernstig, irreversibel en invaliderend kunnen zijn.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1985) zijn musculoskeletale aandoeningen werkgerelateerd als de werkomgeving en het uitvoeren van het werk significant bijdragen aan hun ontwikkeling of verergering, maar ze hoeven niet de enige oorzakelijke factor te zijn. Geen enkele werkgerelateerde musculoskeletale aandoening wordt enkel en alleen veroorzaakt door blootstelling aan factoren op het werk, ook factoren die niet gerelateerd zijn aan het werk kunnen bijdragen.

19.3 Prevalentie van musculoskeletale klachten

19.3.1 In de algemene populatie

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1985) vormen problemen van het musculoskeletale systeem de belangrijkste medische klacht binnen alle leeftijdscategorieën en in het bijzonder binnen de werkende populatie. In een systematische review stelden Marley et al. (2014), dat één op vijf Europeanen kampt met chronische musculoskeletale pijn. In heel wat onderzoeken wordt de lage rug vermeld als de meest frequent pijnlijke regio. Zo zou 50 tot 80 % van de populatie minstens één keer in zijn leven geconfronteerd worden met lage rugpijn.

19.3.2 Tandheelkundige sector

Leggat et al. (2007) en Puriene et al. (2007) publiceerden een literatuurreview over de algemene gezondheid van tandartsen. Daaruit bleek, dat ze vatbaar zijn voor een breed scala aan beroepsgerelateerde psychologische en fysieke aandoeningen. Beide literatuurreviews hebben aangetoond, dat musculoskeletale klachten binnen deze sector een niet te onderschatten probleem vormen. Dit werd ook bevestigd in een systematische review van Hayes et al. (2009) over musculoskeletale aandoeningen bij tandheelkundige professionals. Daaruit bleek, dat de prevalentie van musculoskeletale pijn varieert tussen de 64 en 93 %. Bij tandartsen zijn de nek (20–85 %) en de rug (36–60 %) de meest frequent pijnlijke regio’s, bij mondhygiënisten zijn dit de handen/polsen (60–69,5 %). Uit zeven recentere publicaties over musculoskeletale klachten bij tandartsen is gebleken, dat 76 tot 100 % te kampen had met pijn in minstens één anatomische regio in de voorafgaande twaalf maanden. In tab. 19.1 wordt een overzicht gegeven van het percentage tandartsen dat in de voorafgaande twaalf maanden klachten ondervond in een bepaalde lichaamsregio, zoals naar voren is gekomen uit publicaties na 2009.
Tabel 19.1
Range aan klachten per lichaamsregio, publicaties na 2009
lichaamsregio
klachten (in %)
nek
26–84
lage rug
24–72
middenrug
20
bovenrug
12–51
schouders
18–74
handen/polsen
18–73
ellebogen
4–30
heupen
23–30
knieën
5–15
voeten/enkels
23–30

19.3.3 Tandheelkundestudenten

Studenten tandheelkunde voeren dezelfde klinische taken uit als tandartsen in de praktijk en worden dus aan dezelfde belastingen blootgesteld. Hun werkschema is echter minder intensief met minder patiënten om te behandelen. Onderzoeken naar musculoskeletale aandoeningen bij tandheelkundestudenten zijn wat beperkter van opzet en veel minder talrijk dan prevalentiestudies bij tandartsen. Bovendien spreken de resultaten van de verschillende publicaties elkaar vaak tegen. In een onderzoek waarin bij tandheelkundestudenten en werknemers van dezelfde leeftijd de prevalentie van klachten van de bovenste extremiteiten vergeleken werd, bleken de tandheelkundestudenten veel minder klachten te hebben dan de werknemers. Uit een ander onderzoek naar de prevalentie van temporomandibulaire disfunctie en musculoskeletale klachten bij 33 studenten tandheelkunde van het eerste tot en met het vijfde studiejaar bleek, dat het merendeel geen of milde symptomen ondervond. De onderzoeksgroep was weliswaar vrij klein. In contrast daarmee is uit acht recente onderzoeken onder tandheelkundestudenten gebleken, dat de prevalentie van musculoskeletale symptomen gerelateerd aan de tandheelkundige opleiding hoog is en schommelt tussen de 61 en 93 %, wat vergelijkbaar is met de mate van voorkomen die gerapporteerd werd in de systematische review van Hayes et al. (2009) onder tandheelkundige professionals. Net als bij tandartsen zijn de nek en de rug in heel wat onderzoeken de door studenten meest frequent gerapporteerde pijnlijke regio’s. Ook de schouders worden zeer frequent gerapporteerd door studenten tandheelkunde. Verder is uit onderzoek gebleken, dat tandheelkundestudenten significant meer pijnklachten hebben in vergelijking met studenten van andere studierichtingen.

19.4 Etiologie van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1985) zijn werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen een multicausaal probleem, dat niet alleen veroorzaakt wordt door blootstelling aan risicofactoren op het werk, maar waarbij ook individuele, psychosociale, organisatorische en biomechanische factoren een belangrijke rol spelen. In de volgende paragrafen wordt een aantal frequent genoemde oorzaken van (werkgerelateerde) musculoskeletale klachten binnen de tandheelkundige professie besproken.

19.4.1 Werkhouding

Statische houdingen

Er kan een onderscheid gemaakt worden naar statische en dynamische houdingen. Een statische houding vereist voortdurende contractie van bepaalde spieren. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om een gefixeerde houding vol te houden en dus worden statische houdingen niet goed verdragen. In het onderzoek van Wouters (2002) worden twee theorieën aangehaald omtrent het ontstaan van musculoskeletale laesies op fysiologisch en biochemisch niveau. De eerste is de theorie van de neerwaartse spiraal. Doordat een statische houding een langdurige contractie van bepaalde spieren vereist, ontstaat er een inwendige druk in deze spieren. Hierdoor vermindert de toevoer van bloed en de afvoer van stofwisselingsproducten in de spieren. Door de verminderde doorbloeding daalt ook de toevoer van zuurstof als energiebron. Dit heeft tot gevolg dat er wordt overgeschakeld op anaerobe processen om te voorzien in energie. Hierbij ontstaan er afvalstoffen, waaronder lactaat en H+-ionen, die de vrije zenuwuiteinden in de spier prikkelen. Er ontstaat met andere woorden pijn, die op zijn beurt leidt tot nog meer aanspannen van de spieren. Hierdoor wordt de bloedvoorziening nog meer gereduceerd en ontstaat er tevens spiervermoeidheid. Er is dus duidelijk sprake van een vicieuze cirkel. Een andere theorie is de Cinderella-theorie, die ervan uitgaat dat steeds dezelfde motorunits als eerste worden aangesproken en ook weer als laatste tot rust komen (cfr. Assepoester: zij is altijd als eerste wakker en gaat als laatste slapen). Bepaalde motorunits worden dus gedurende de gehele contractie gerekruteerd, terwijl andere slechts gedurende een deel van de contractie worden aangesproken. De eerstgenoemde motorunits krijgen dus ook bij geringe krachtinspanning onvoldoende herstelmogelijkheden. Overactivering en uitputting van individuele motorunits met onvoldoende tijd om te herstellen kunnen dan resulteren in schade aan de spier, wat geassocieerd is met pijn.
Door het langdurig aanspannen van spieren kunnen bepaalde zenuwen en pezen bekneld raken, wat zich klinisch kan uiten als pijn en tintelingen.

Werkhouding van tandartsen en tandheelkundestudenten

Een van de meest genoemde risicofactoren voor werkgerelateerde musculoskeletale klachten binnen de tandheelkundige professie is een ongunstige werkhouding. Doordat het werk van tandartsen visueel veeleisend is en het werkveld klein is, zullen tandartsen vaak allerlei pogingen doen om het zicht op en de toegankelijkheid van het werkveld te bevorderen. Dit impliceert dat tandartsen vaak gezien worden in onnatuurlijke en inadequate werkhoudingen met cervicale flexie en rotatie, flexie en torsie van de romp, opgetrokken schouders en geheven armen van het lichaam af. Dergelijke houdingen creëren een disbalans van de spieren die kenmerkend is voor tandartsen: zwakke en verlengde spieren aan de ene zijde van het lichaam en korte en sterkere spieren aan de andere zijde. Indien een dergelijke disbalans niet gecorrigeerd wordt, kan dit leiden tot een abnormale houding, niet alleen tijdens het werk maar ook in de vrije tijd. Doordat het tandheelkundig werk bovendien een grote precisie vereist, gaat het gepaard met statische, gefixeerde houdingen, geforceerde hand- en vingerbewegingen en onvoldoende afwisseling en beweging.
Wanneer de natuurlijke curves van de wervelkolom aanwezig zijn, zoals weergegeven in fig. 19.1, en worden blootgesteld aan de zwaartekracht, wordt de wervelkolom hoofzakelijk ondersteund door de benige wervellichamen, die op elkaar steunen en is er een optimale krachtdragende belasting van de tussenwervelschijven. Wanneer deze curves echter meer uitgesproken of afgevlakt worden, doet de wervelkolom steeds meer beroep op de spieren, pezen en weke weefsels om rechtop te blijven en zal de kern van de discus articularis meer naar anterieur of posterieur verplaatst worden. Wanneer men niet ondersteund zit – wat vaak voorkomt in de tandheelkundige professie – vlakt de lumbale lordose af, wat spanning in de spieren, de pezen en het bindweefsel van de wervelkolom veroorzaakt. Deze spanning kan ischemie veroorzaken, met als gevolg pijn en trigger points (spiervezels in een toestand van continue contractie; hard en pijnlijk bij palpatie) in de lage rug. Het afvlakken van de lumbale lordose maakt ook dat de nucleus van discus intervertebralis naar posterieur migreert in de richting van de medulla spinalis. Op termijn wordt de posterieure wand van de tussenwervelschijf zwak met mogelijk een hernia van de discus tot gevolg. Bij het vooroverbuigen van het hoofd, om beter zicht te krijgen op de orale caviteit van de patiënt, gaat de cervicale lordose verloren. De spieren van de cervicale en thoracale wervelkolom moeten dan voortdurend contraheren om het gewicht van het voorovergebogen hoofd te ondersteunen. Dit resulteert in spanning en pijn in de nek. Secundair kan dit aanleiding geven tot hoofdpijn, chronische pijn in de nek, de schouders en de interscapulaire spieren en soms uitstraling van de pijn naar de armen. Aanhoudende contractie van de cervicale spieren leidt verder ook tot verzwakking van de disci intervertebrales, met mogelijk degeneratie of een hernia van de discus. Statische elevatie of abductie van de armen van meer dan 30° reduceert de bloedtoevoer naar de musculus supraspinatus en de bijhorende pezen en leidt tot een hoge spierspanning in de musculus trapezius. Beide fenomenen geven aanleiding tot spierpijn. Bij het werken met opgetrokken schouders wordt de ruimte tussen twee van de drie scalenusspieren (halsspieren) en de bovenste rib kleiner. Door deze nauwe driehoek lopen de zenuw- en bloedvoorziening naar de arm. Wanneer deze ruimte nauwer wordt, zal de bloedtoevoer dus afgeknepen worden en wordt er druk uitgeoefend op de plexus brachialis (zenuwnetwerk naar de arm). Mogelijke gevolgen hiervan zijn pijn in de armen en de betrokken spieren, spierzwakte, gevoelloosheid, tintelingen, zwelling, vermoeidheid en koudegevoel in de armen en handen. Verder wordt beschreven dat de neutrale meest ontspannen handpositie zelden wordt aangenomen tijdens het uitvoeren van tandheelkundig werk. Bij dorsale flexie van de hand (buigen van de pols aan de bovenzijde van de hand) worden de pezen van de buigspieren van de hand en de nervus medianus samengedrukt, net op het punt waar ze in een nauwe doorgang de pols passeren, namelijk de carpale tunnel. Dit kan op termijn leiden tot afknellen van de zenuw en de bloedvaten, het zogeheten carpaletunnelsyndroom. De symptomen zijn pijn, gevoelloosheid, dof gevoel en tintelingen in de duim en de middelste drie vingers. Bij ulnaire deviatie van de hand (zijwaarts buigen van de hand aan de zijde van de pink) kan op termijn de nervus ulnaris bekneld geraken, met pijn en tintelingen tot gevolg. Het naar binnen draaien van de hand vereist het langdurig aanspannen van de onderarmspieren. Hierdoor neemt de spanning in deze spieren toe, waardoor de bloedtoevoer naar de onderarm vermindert en de druk op de nervus medianus toeneemt.
Zoals eerder al vermeld worden statische houdingen slecht verdragen door het menselijk lichaam. Bovendien kan er adaptatie optreden aan de krachten waaraan het individu zich blootstelt. Een overbelastende werkhouding kan met andere woorden, door een gewijzigde proprioceptie, gemaskeerd worden, waardoor de overbelasting blijft voortduren en er nog meer schade kan optreden aan het musculoskeletale ondersteuningssysteem. Zelfs wanneer tandartsen in de meest ergonomisch-verantwoorde houding werken, nemen ze nog steeds statische houdingen aan die contractie van meer dan 50 % van de spieren vereisen om het lichaam stil te houden en de zwaartekracht te weerstaan. Dus ook neutrale werkhoudingen kunnen op lange termijn klachten veroorzaken vanwege de statische belasting van de spieren.

19.4.2 Stress

Er is groeiende evidentie dat psychosociale factoren, waaronder stress, een niet te onderschatten etiologische rol zouden spelen bij musculoskeletale aandoeningen. Deze correlatie kon ook aangetoond worden bij tandheelkundige professionals.

Stress bij tandartsen

Uit twee literatuurreviews over de gezondheid van tandartsen is gebleken, dat ze niet alleen vatbaar zijn voor werkgerelateerde fysieke aandoeningen, zoals musculoskeletale klachten, maar ook voor psychologische problemen zoals stress, angst, vermoeidheid, gespannenheid, depressie, depersonalisatie. Bovendien kon men een verband aantonen tussen beide typen aandoeningen. Tandartsen met musculoskeletale aandoeningen zijn immers minder tevreden over hun werklast en werkomgeving en rapporteren meer angst, een slechtere gezondheid en minder vertrouwen in de toekomst dan tandartsen zonder musculoskeletale aandoeningen. De werkgerelateerde stress onder tandartsen is hoog en tandheelkunde wordt beschouwd als een van de meest stresserende beroepen binnen de gezondheidssector. De overgrote meerderheid van de tandartsen vindt zijn/haar beroep mentaal veeleisend en ziet de tandheelkundige professie als meer stress veroorzakend dan andere beroepen. Verder hebben vrouwen significant meer werkgerelateerde psychosociale klachten dan mannen. De totale stress (inclusief stress buiten het werk) zou ook hoger zijn bij vrouwen, omdat zij vaak ook nog huishoudelijke taken en de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Ruijter et al. (2015) concluderen in hun systematische review over de fysieke en mentale gezondheid van tandartsen eveneens, dat vrouwen meer psychologische klachten rapporteren dan hun mannelijke collega’s, maar de onderzoekers weten niet of deze relatie werkspecifiek is. In het onderzoek van Myers et al. (2004) werd verder een verband gevonden tussen hoge werkstress en een gebrek aan sport bij tandartsen.

Stress bij tandheelkundestudenten

Net als bij tandartsen zouden psychosociale factoren bij studenten een belangrijke rol spelen in de etiologie van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen. Zo zijn er onder tandheelkundestudenten eveneens hoge stressniveaus. Volgens een systematische review over stress bij tandheelkundestudenten zijn de voornaamste stressoren het moeten voldoen aan de klinische vereisten, kritiek van supervisors en examens. Net als bij tandartsen zouden vrouwelijke tandheelkundestudenten meer stress rapporteren dan hun mannelijke collega’s. In een onderzoek onder Iraanse tandheelkundestudenten vond men een significant positieve correlatie tussen de musculoskeletale pijnintensiteit en de stress en vermoeidheid tijdens het uitvoeren van tandheelkundig werk.

19.4.3 Geslacht

In onderzoeken naar musculoskeletale pijn is er vaak een vrouwelijke predominantie; met andere woorden, vrouwen zouden meer musculoskeletale pijn rapporteren dan mannen.

Verband tussen musculoskeletale klachten en het vrouwelijk geslacht

Zoals is gebleken, rapporteren vrouwelijke tandartsen over het algemeen meer stress dan hun mannelijke collega’s. Als men rekening houdt met de rol van psychosociale factoren in de etiologie van werkgerelateerde musculoskeletale klachten, dan zou dit een eerste mogelijke verklaring kunnen zijn voor het feit dat vrouwen meer musculoskeletale klachten hebben dan mannen. Wouters (2002, 2007) heeft in zijn publicatie over de feminisering van het beroep nog een aantal andere mogelijke verklaringen opgesomd.
Als eerste reden noemt hij de antropometrische verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan mannen, wat consequenties heeft voor de reikwijdte, de instrumentenhantering en de instelling van de lamp. Vrouwen hebben over het algemeen smallere handen, wat een voordeel kan zijn bij het werken in de mond, maar voor de spierkracht kan dit nadelig zijn (bijvoorbeeld bij het gebruik van scalers of extractietangen). De optimale belasting wordt daardoor sneller overschreden en overbelasting wordt bij vrouwen sneller bereikt, met als gevolg meer trekkrachten op de aanhechtingspunten van de spieren. Vrouwen die kleiner zijn zullen ook meer lijden onder ergonomisch niet-aangepaste apparatuur, waardoor ze met opgeheven armen en schouders werken. Als het zitvlak van de stoel niet aan de vrouw is aangepast (nl. te groot is), kan dit leiden tot het afknellen van de onderkant van het bovenbeen. De houding bij het bedienen van het voetpedaal kan daardoor ook negatief beïnvloed worden. De borsten van een vrouw zouden volgens Wouters (2002, 2007) ook een rol spelen en dan vooral grote borsten. Bij grote cupmaten is de ‘voorsprong’ (de afstand tussen de denkbeeldige lijn vóór de borsten en het borstbeen) groter dan bij kleinere cupmaten. Dit heeft tot gevolg dat de zichtlijn naar de behandelplek beïnvloed kan worden. In dit geval zal de vrouwelijke tandarts meer naar voren leunen, wat een grotere belasting van de schouders en nek betekent. Door het dragen van een bh worden de borsten niet alleen gelift maar gaan ze ook deels naar lateraal. Hierdoor zal de vrouwelijke tandarts met grotere borsten de armen naar buiten brengen tijdens het werk, met een grotere belasting van de schouders tot gevolg. Verder hangt de zware boezem als het ware aan de m. trapezius en kunnen de schouderbandjes van een bh de bloedvoorziening afklemmen. Sommige vrouwelijke tandartsen willen bovendien contact tussen de borsten en het hoofd van de patiënt vermijden, waardoor het onderlichaam naar achteren gaat, de rug gebogen wordt en de schouders naar voren getrokken worden, wat een zwaardere belasting van de rug betekent.
Een andere reden die Wouters (2002, 2007) noemt, is het verschil in belasting/belastbaarheid van mannen en van vrouwen. Vrouwen hebben allereerst duidelijk minder spierkracht dan mannen. Verder hebben ze vaak soepeler ligamenten, waardoor er enerzijds meer flexibele bewegingen kunnen worden uitgevoerd, maar anderzijds kunnen er ook gemakkelijk aanpassingen aan ongunstige situaties en hypermobiele gewrichten ontstaan. Op die manier treden sneller pijnklachten op bij vrouwen.
Volgens de systematische review van De Ruijter et al. (2015) hebben mannen een dubbel zo grote isometrische kracht in de vingers en de armen en zou dit, samen met onder andere de kleinere gemiddelde lichaamslengte van vrouwen, een rol spelen in het feit dat vrouwen meer vatbaar zijn voor werkgerelateerde musculoskeletale klachten.
Een andere mogelijke verklaring is dat vrouwen meer geneigd zijn om klachten te rapporteren dan mannen.

Onderzoeken onder tandartsen

Uit de literatuur blijkt, dat vrouwelijke tandartsen meer risico lopen op fysieke aandoeningen en meer ernstige musculoskeletale pijn rapporteren dan hun mannelijke collega’s.

Onderzoeken onder studenten tandheelkunde

Wat betreft de correlatie tussen geslacht en musculoskeletale klachten zijn onderzoeken onder studenten tandheelkunde niet eenduidig. Vijf onderzoeken vonden geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke studenten en vier andere onderzoeken vonden significant meer symptomen bij vrouwelijke studenten. In een onderzoek onder afgestudeerde studenten vertoonden vrouwen een hogere frequentie van intense pijn en in een ander onderzoek was de pijnintensiteit hoger bij vrouwelijke dan bij mannelijke studenten.

19.4.4 Leeftijd

De Ruijter et al. (2015) geven in hun systematische review aan, dat in een aantal onderzoeken wordt aangegeven dat musculoskeletale klachten toenemen met het aantal jaar dat men als tandarts werkt, maar dat in een aantal andere onderzoeken wordt aangegeven, dat meer ervaren tandartsen minder klachten rapporteren. De negatieve correlatie zou verklaard kunnen worden door het feit dat tandartsen, met toenemende ervaring, leren om hun werkhouding aan te passen of dat de tandartsen met ernstige musculoskeletale klachten het vak reeds verlaten hebben.

19.4.5 Studiejaar

Uit meerdere onderzoeken blijkt, dat tandheelkundestudenten die al (meer) klinische ervaring hebben, significant meer klachten rapporteren dan studenten zonder of met minder klinische ervaring. Rising et al. (2005) vonden verder ook dat de klachten over het algemeen toenamen met het aantal jaren dat men tandheelkunde studeert. Laatstejaarsstudenten tandheelkunde in Kroatië hadden significant meer lage rugpijn dan eerstejaarsstudenten. Amerikaanse laatstejaarsstudenten hadden daarentegen niet significant meer klachten dan eerstejaarsstudenten.

19.4.6 Fysieke activiteit/sport

Een ongetraind lichaam zou eveneens een predisponerende factor zijn voor musculoskeletale klachten. Musculoskeletale klachten in de tandheelkunde beginnen vaak met vermoeidheid of zwakte van de houdingstabiliserende spieren van de romp en de schouders. Wanneer er vermoeidheid van deze spieren optreedt, heeft de tandarts de neiging door te zakken in een slechte houding, wat de weg opent voor musculoskeletale laesies. De spieren passen zich aan deze houding aan door langer of korter te worden, wat leidt tot musculaire disbalans. Om die reden zouden tandheelkundige professionals specifieke versterkingsoefeningen van de romp en de schoudergordel in combinatie met rekoefeningen moeten doen in de tijd tussen twee patiënten, om de integriteit van de wervelkolom te bevorderen, een goede werkhouding te kunnen handhaven, de functie van de armen en handen te optimaliseren en om musculaire disbalans en laesies te voorkomen. Omdat sporten het musculoskeletaal systeem versterkt, kan het lichaam beter tegen de statische houdingen. Regelmatig sporten zou bovendien zorgen voor een pauze in de veeleisende werkdruk van tandartsen en voor herstel van het lichaam en kan helpen bij het ontspannen van de hoge psychosociale eisen van het werk. Verder zou sporten niet alleen bevorderlijk zijn voor het musculoskeletaal systeem op zichzelf, maar zouden er ook cardiovasculaire en neurale aanpassingen optreden die zorgen voor een meer efficiënte energievoorziening en een verbeterde coördinatie.

Onderzoeken onder tandartsen

In een literatuurreview over de gezondheid van tandartsen wordt vermeld dat een slechte fysieke fitheid geassocieerd is met meer musculoskeletale klachten en dat tandartsen weinig sporten, ondanks dat het hen sterk wordt aanbevolen. Ook doet de meerderheid van de tandartsen geen specifieke oefeningen om pijn in de rug en de nek te voorkomen of te verlichten. Verder blijkt, dat tandartsen die veel stress hebben significant minder sporten en dat tandartsen die regelmatig sporten minder pijn hebben in de nek, ellebogen, handen/polsen en minder musculoskeletale comorbiditeit hebben. Een ander onderzoek vond weer geen significante correlatie tussen regelmatig sporten en musculoskeletale klachten. Zoals eerder vermeld is behalve sporten ook stretchen van groot belang. Desondanks doet slechts 8 % van de afgestudeerde studenten en faculteitsleden aan de universiteit van Barcelona stretchoefeningen. Zij die dergelijke oefeningen deden, hadden minder lage rugpijn, maar dit was niet statistisch significant.

Onderzoeken onder studenten tandheelkunde

Studenten die regelmatig sporten, geven significant minder lage rugpijn aan. Ook blijkt dat sporten een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen. In een ander onderzoek had sporten echter geen statistisch significante invloed op de aanwezigheid van pijn in de verschillende lichaamsregio’s. Regelmatig sporten was echter wel geassocieerd met een verlichting van de symptomen en minder vermoeidheid tijdens tandheelkundige praktijkvoering bij studenten. Slechts 5 % tot 20 % van de tandheelkundestudenten gaf aan dat ze stretchen na de praktijklessen.

19.4.7 Vibrerend instrumentarium

In de tandheelkunde is de blootstelling aan vibratie relatief klein, maar het langdurig gebruik van vibrerend instrumentarium zou een cumulatief effect hebben op de zenuwen. Zodoende zou het gebruik van vibrerend instrumentarium een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van musculoskeletale klachten.

19.4.8 Factoren in de werkomgeving

Factoren zoals het comfort van de werkstoel, het ontwerp van de patiëntenstoel, de positionering van de lamp, de verlichting van de praktijkruimte zouden eveneens een rol spelen in het ontwikkelen van musculoskeletale klachten.
Uit het Sonde Project van Wouters en Hokwerda is gebleken dat 75 % van de tandartsen onjuiste verlichting heeft in de praktijk. Onvoldoende belichting heeft een nadelig effect op de werkhouding en kan dus op die manier bijdragen aan het ontstaan van musculoskeletale klachten. De ideale positionering van de lamp is zodanig dat de lichtbundel parallel is aan de blikrichting, waardoor een schaduwvrije belichting mogelijk is. Het niet parallel plaatsen van de lamp aan de blikrichting zou het risico op lage rugpijn verhogen. Een dergelijke positionering van de lamp leidt immers tot een verstoord zicht voor de tandarts en resulteert in kantelen van het hoofd en de romp om de bliklijn dichter bij de lichtbundel te brengen, om zo het zicht te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken, dat het merendeel van de tandartsen en studenten tandheelkunde de lamp niet correct positioneert.
Verder zou er ook een verband bestaan tussen het hebben van musculoskeletale klachten en de tevredenheid van studenten over hun werkomgeving. In het onderzoek van Thornton et al. (2008) scoorden studenten met musculoskeletale klachten de intraorale belichting, de werkstoel en de patiëntenstoel significant slechter dan studenten zonder klachten. Ook waren zij significant minder tevreden over het ontwerp van hun werkunit.

19.4.9 Kennis over ergonomie

Ergonomisch ontwerp van de werkplek en ergonomisch verantwoorde werkhoudingen zijn belangrijk in de preventie van werkgerelateerde musculoskeletale problemen. Zich maar beperkt bewust zijn van ergonomie werd dan ook genoemd als een predisponerende factor voor het ontwikkelen van dergelijke klachten. Tandartsen die een opleiding in klinische ergonomie hebben gevolgd, blijken minder kans te hebben op lage rugpijn. Ondanks dat ergonomie opgenomen is in vele curricula, is de interesse van studenten voor dat opleidingsonderdeel vrij laag, omdat ze er het nut (nog) niet van inzien. Van de Indiase tandheelkundestudenten wist 81 % bijvoorbeeld niet wat de correcte houding is tijdens het uitvoeren van klinische procedures.

19.4.10 Algemene gezondheid

Factoren als BMI, tabak- en alcoholconsumptie, en medische voorgeschiedenis zouden eveneens gecorreleerd zijn met musculoskeletale aandoeningen. De relatie tussen de algemene gezondheid en musculoskeletale klachten zou in twee richtingen werken. Mensen met musculoskeletale klachten vinden hun algemene gezondheid slechter dan degenen zonder klachten. Anderzijds rapporteren tandheelkundige professionals met meer gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en maagpijn, meer musculoskeletale klachten. Een zelf waargenomen slechtere gezondheid zou tevens geassocieerd zijn met chroniciteit, comorbiditeit en het zoeken van medische hulp voor musculoskeletale klachten. De relatie tussen musculoskeletale klachten en de algemene gezondheid werd ook gevonden bij Amerikaanse tandheelkundestudenten. De studenten met musculoskeletale klachten rapporteerden namelijk significant meer hoofdpijn en vermoeidheid en/of vermoeide ogen.

19.5 Gevolgen van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen

Volgens de systematische review van Hayes et al. (2009) gaan musculoskeletale aandoeningen bij tandheelkundige professionals gepaard met verlies van werkdagen, verminderde productiviteit en vervroegd pensioen. Dit betekent bovendien aanzienlijke kosten voor de maatschappij. Musculoskeletale aandoeningen vormen wereldwijd de voornaamste oorzaak van vroegtijdig pensioen bij tandartsen. Een onderzoek bij een Nederlandse arbeidsongeschikheidsverzekeraar liet zien dat een tandarts, bij een geplande carrière tot 60 jaar, ongeveer 40 % kans heeft dat hij/zij geheel of gedeeltelijk moet stoppen met werken vanwege arbeidsongeschiktheid en ongeveer 50 % kans bij een geplande carrière tot 65 jaar. Zweeds onderzoek heeft aangetoond, dat tandartsen met een hogere prevalentie van musculoskeletale aandoeningen een hoger risico lopen op het vroegtijdig verlaten van het vak. Desondanks blijkt uit onderzoek dat het percentage tandartsen dat het aantal werkuren reduceert vanwege musculoskeletale pijn, zeer laag is. Onder meer de financiële druk zou hen ertoe aanzetten om toch te blijven werken en een groot deel geeft aan dat ze leren leven met de pijn.

19.6 Conclusie

Met prevalentiecijfers tot 100 % vormen musculoskeletale klachten een niet te onderschatten probleem binnen de tandheelkundige professie. Zoals eerder vermeld zijn onderzoeken onder tandheelkundestudenten beperkter in aantal en spreken ze elkaar nogal eens tegen. Uit een aantal recente publicaties is echter gebleken, dat de prevalentie van musculoskeletale symptomen gerelateerd aan de tandheelkundige opleiding hoog is en schommelt tussen de 61 en 93 %, wat vergelijkbaar is met de mate van voorkomen bij tandheelkundige professionals. Deze cijfers zouden erop kunnen wijzen dat het al vanaf het begin fout gaat.
Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van musculoskeletale klachten zijn: onnatuurlijke en statische werkhoudingen, stress, het vrouwelijk geslacht, gebrek aan sport, vibrerend instrumentarium, onvoldoende en slechte positionering van de belichting, gebrekkige kennis over ergonomie, een slechte algemene gezondheid.
Met verlies van productiviteit en werkdagen en vroegtijdig pensioen, zijn de gevolgen van musculoskeletale klachten bij tandartsen dus niet te onderschatten.
Samengevat bevestigt dit het belang van verder onderzoek naar de prevalentie, etiologie en preventie van musculoskeletale klachten bij studenten tandheelkunde en tandartsen in de praktijk.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Literatuur
go back to reference Abou-Atme Y, Melis M, Zawawi K, Cottogno L. Five-year follow-up of temporomandibular disorders and other musculoskeletal symptoms in dental students. Minerva Stomatol. 2007;56(11/12):603.PubMed Abou-Atme Y, Melis M, Zawawi K, Cottogno L. Five-year follow-up of temporomandibular disorders and other musculoskeletal symptoms in dental students. Minerva Stomatol. 2007;56(11/12):603.PubMed
go back to reference Alzahem AM, Molen HT van der, Boer BJ de. Effect of year of study on stress levels in male undergraduate dental students. Adv Med Educ Pract. 2013;4:217. Alzahem AM, Molen HT van der, Boer BJ de. Effect of year of study on stress levels in male undergraduate dental students. Adv Med Educ Pract. 2013;4:217.
go back to reference Aminian O, Alemohammad ZB, Sadeghniiat-Haghighi K. Musculoskeletal disorders in female dentists and pharmacists: a cross-sectional study. Acta Med Iran. 2012;50(9):635–40.PubMed Aminian O, Alemohammad ZB, Sadeghniiat-Haghighi K. Musculoskeletal disorders in female dentists and pharmacists: a cross-sectional study. Acta Med Iran. 2012;50(9):635–40.PubMed
go back to reference Barghout NH, Al-Habashneh R, Al-Omiri MK. Risk factors and prevalence of musculoskeletal disorders among Jordanian dentists. Jordan Med J. 2011;45(2). Barghout NH, Al-Habashneh R, Al-Omiri MK. Risk factors and prevalence of musculoskeletal disorders among Jordanian dentists. Jordan Med J. 2011;45(2).
go back to reference Bruyne M de, Wouters J. Tandartsen en ergonomie? Pijn is toch fijn! Het tandheelkundig jaar 2010. 2010:59–70. Bruyne M de, Wouters J. Tandartsen en ergonomie? Pijn is toch fijn! Het tandheelkundig jaar 2010. 2010:59–70.
go back to reference Carvalho MVD de. Work-related musculoskeletal disorders among Brazilian dental students. J Dent Educ. 2009;73(5):624. Carvalho MVD de. Work-related musculoskeletal disorders among Brazilian dental students. J Dent Educ. 2009;73(5):624.
go back to reference Diaz-Caballero A-J, Gómez-Palencia I-P, Díaz-Cárdenas S. Ergonomic factors that cause the presence of pain muscle in students of dentistry. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2010;15(6):e906–11.CrossRefPubMed Diaz-Caballero A-J, Gómez-Palencia I-P, Díaz-Cárdenas S. Ergonomic factors that cause the presence of pain muscle in students of dentistry. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2010;15(6):e906–11.CrossRefPubMed
go back to reference Feng B, Liang Q, Wang Y, Andersen LL, Szeto G. Prevalence of work-related musculoskeletal symptoms of the neck and upper extremity among dentists in China. BMJ Open. 2014;4(12):e006451.CrossRefPubMedPubMedCentral Feng B, Liang Q, Wang Y, Andersen LL, Szeto G. Prevalence of work-related musculoskeletal symptoms of the neck and upper extremity among dentists in China. BMJ Open. 2014;4(12):e006451.CrossRefPubMedPubMedCentral
go back to reference Harutunian K, Gargallo-Albiol J, Figueiredo R, Gay-Escoda C. Ergonomics and musculoskeletal pain among postgraduate students and faculty members of the school of dentistry of the university of Barcelona (Spain). A cross-sectional study. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2011;16(3):e425–9.CrossRefPubMed Harutunian K, Gargallo-Albiol J, Figueiredo R, Gay-Escoda C. Ergonomics and musculoskeletal pain among postgraduate students and faculty members of the school of dentistry of the university of Barcelona (Spain). A cross-sectional study. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2011;16(3):e425–9.CrossRefPubMed
go back to reference Hayes MJ, Hayes D, Cockrell DR. Smith. A systematic review of musculoskeletal disorders among dental professionals. Int. J Dental Hygiene. 2009;7(3):159–65.CrossRef Hayes MJ, Hayes D, Cockrell DR. Smith. A systematic review of musculoskeletal disorders among dental professionals. Int. J Dental Hygiene. 2009;7(3):159–65.CrossRef
go back to reference Khan S, Khan K, Yee C. Effect of working characteristics and taught ergonomics on the prevalence of musculoskeletal disorders amongst dental students. BMC musculoskeletal disorders. 2013;14(1):118.CrossRefPubMedPubMedCentral Khan S, Khan K, Yee C. Effect of working characteristics and taught ergonomics on the prevalence of musculoskeletal disorders amongst dental students. BMC musculoskeletal disorders. 2013;14(1):118.CrossRefPubMedPubMedCentral
go back to reference Kierklo A, Kobus A, Jaworska M, Botulinski B. Work-related musculoskeletal disorders among dentists – a questionnaire survey. Ann Agric Environ Med. 2011;18(1):79–84.PubMed Kierklo A, Kobus A, Jaworska M, Botulinski B. Work-related musculoskeletal disorders among dentists – a questionnaire survey. Ann Agric Environ Med. 2011;18(1):79–84.PubMed
go back to reference Kumar VK, Kumar SP, Baliga MR. Prevalence of work-related musculoskeletal complaints among dentists in India: a national cross-sectional survey. Indian J Dent Res. 2013;24(4):428–38.CrossRefPubMed Kumar VK, Kumar SP, Baliga MR. Prevalence of work-related musculoskeletal complaints among dentists in India: a national cross-sectional survey. Indian J Dent Res. 2013;24(4):428–38.CrossRefPubMed
go back to reference Leggat P, Leggat U, Kedjarune D, Smith DR. Occupational health problems in modern dentistry: a review. Ind Health. 2007;45(5):611–21.CrossRefPubMed Leggat P, Leggat U, Kedjarune D, Smith DR. Occupational health problems in modern dentistry: a review. Ind Health. 2007;45(5):611–21.CrossRefPubMed
go back to reference Madaan V, Chaudhari A. Prevalence and risk factor associated with musculoskeletal pain among students of MGM dental college: a cross sectional survey. J Contemp Dent. 2012;2(2):22–7.CrossRef Madaan V, Chaudhari A. Prevalence and risk factor associated with musculoskeletal pain among students of MGM dental college: a cross sectional survey. J Contemp Dent. 2012;2(2):22–7.CrossRef
go back to reference Marley J, Tully MA, Porter-Armstrong A, Bunting B, O’Hanlon J, McDonough SM. A systematic review of interventions aimed at increasing physical activity in adults with chronic musculoskeletal pain-protocol. Syst Rev. 2014;3:106.CrossRefPubMedPubMedCentral Marley J, Tully MA, Porter-Armstrong A, Bunting B, O’Hanlon J, McDonough SM. A systematic review of interventions aimed at increasing physical activity in adults with chronic musculoskeletal pain-protocol. Syst Rev. 2014;3:106.CrossRefPubMedPubMedCentral
go back to reference Movahhed T, Ajami B, Soltani M, Shakeri MT, Dehghani M. Musculoskeletal pain reports among mashhad dental students. Iran. Pak J Biol Sci. 2013;16(2):80–5.CrossRefPubMed Movahhed T, Ajami B, Soltani M, Shakeri MT, Dehghani M. Musculoskeletal pain reports among mashhad dental students. Iran. Pak J Biol Sci. 2013;16(2):80–5.CrossRefPubMed
go back to reference Muralidharan D, Fareed N, Shanthi M. Musculoskeletal disorders among dental practitioners: does it affect practice? Epidemiol Res Int. 2013:1–6. Muralidharan D, Fareed N, Shanthi M. Musculoskeletal disorders among dental practitioners: does it affect practice? Epidemiol Res Int. 2013:1–6.
go back to reference Myers H, Myers L. ‘It’s difficult being a dentist’: stress and health in the general dental practitioner. Br Dent J. 2004;197(2):89–93.CrossRefPubMed Myers H, Myers L. ‘It’s difficult being a dentist’: stress and health in the general dental practitioner. Br Dent J. 2004;197(2):89–93.CrossRefPubMed
go back to reference Peros K, Vodanovic M, Mestrovic S. Rosin Grget K, Valic M. Physical fitness course in the dental curriculum and prevention of low back pain. J dent Educ. 2011;75(6):761–7.PubMed Peros K, Vodanovic M, Mestrovic S. Rosin Grget K, Valic M. Physical fitness course in the dental curriculum and prevention of low back pain. J dent Educ. 2011;75(6):761–7.PubMed
go back to reference Puriene A, Janulyte V, Musteikyte M, Bendinskaite R. General health of dentists. Literature review. Stomatologija. 2007;9(1):10–20.PubMed Puriene A, Janulyte V, Musteikyte M, Bendinskaite R. General health of dentists. Literature review. Stomatologija. 2007;9(1):10–20.PubMed
go back to reference Ruijter RA de, Stegenga B, Schaub RM, Reneman MF, Middel B. Determinants of physical and mental health complaints in dentists: a systematic review. Community Dent Oral Epidemiol. 2015;43(1):86–96. Ruijter RA de, Stegenga B, Schaub RM, Reneman MF, Middel B. Determinants of physical and mental health complaints in dentists: a systematic review. Community Dent Oral Epidemiol. 2015;43(1):86–96.
go back to reference Rising DW, Bennett BC, Hursh K, Plesh O. Reports of body pain in a dental student population. The J Am Dent Assoc. 2005;136(1):81–6.CrossRefPubMed Rising DW, Bennett BC, Hursh K, Plesh O. Reports of body pain in a dental student population. The J Am Dent Assoc. 2005;136(1):81–6.CrossRefPubMed
go back to reference Tezel A, Tezel F, Kavrut F, Tezel C, Kara T, Demir R, Kavrut R. Musculoskeletal disorders in left- and right-handed Turkish dental students. Int J Neurosci. 2005;115(2):255–66.CrossRefPubMed Tezel A, Tezel F, Kavrut F, Tezel C, Kara T, Demir R, Kavrut R. Musculoskeletal disorders in left- and right-handed Turkish dental students. Int J Neurosci. 2005;115(2):255–66.CrossRefPubMed
go back to reference Thornton LJ, Barr AE, Stuart Buttle C, Gaughan JP, Wilson E, et al. Perceived musculoskeletal symptoms among dental students in the clinic work environment. Ergonomics. 2008;51(4):573–86.CrossRefPubMed Thornton LJ, Barr AE, Stuart Buttle C, Gaughan JP, Wilson E, et al. Perceived musculoskeletal symptoms among dental students in the clinic work environment. Ergonomics. 2008;51(4):573–86.CrossRefPubMed
go back to reference Thornton LJ. Stuart Buttle C, Wyszynski TC, Wilson ER. Physical and psychosocial stress exposures in US dental schools: the need for expanded ergonomics training. Appl. Ergonomics. 2004;35(2):153–7.CrossRef Thornton LJ. Stuart Buttle C, Wyszynski TC, Wilson ER. Physical and psychosocial stress exposures in US dental schools: the need for expanded ergonomics training. Appl. Ergonomics. 2004;35(2):153–7.CrossRef
go back to reference Valachi B, Valachi K. Preventing musculoskeletal disorders in clinical dentistry: strategies to address the mechanisms leading to musculoskeletal disorders. J Am Dent Assoc. 2003;134(12):1604–12.CrossRefPubMed Valachi B, Valachi K. Preventing musculoskeletal disorders in clinical dentistry: strategies to address the mechanisms leading to musculoskeletal disorders. J Am Dent Assoc. 2003;134(12):1604–12.CrossRefPubMed
go back to reference Werner RA. Prevalence of upper extremity symptoms and disorders among dental and dental hygiene students. CDA J Calif Dent Assoc. 2005;33(2):123. Werner RA. Prevalence of upper extremity symptoms and disorders among dental and dental hygiene students. CDA J Calif Dent Assoc. 2005;33(2):123.
go back to reference World Health Organisation. Identification and control of work-related diseases: report of a WHO expert committee (Geneva). 1985. World Health Organisation. Identification and control of work-related diseases: report of a WHO expert committee (Geneva). 1985.
go back to reference Wouters J. Beroepsgebonden aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2002;109:227–32.PubMed Wouters J. Beroepsgebonden aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2002;109:227–32.PubMed
go back to reference Wouters J. De feminisering van het beroep van tandarts, gezien vanuit de ergonomie. Een groep om meer dan gemiddeld zuinig op te zijn! Magazine Touch 2007;3(9):34–41. Wouters J. De feminisering van het beroep van tandarts, gezien vanuit de ergonomie. Een groep om meer dan gemiddeld zuinig op te zijn! Magazine Touch 2007;3(9):34–41.
go back to reference Yamalik N. Musculoskeletal disorders (MSDs) and dental practice; Part 1. General information-terminology, aetiology, work-relatedness, magnitude of the problem, and prevention. Int Dent J. 2006;56(6):359–66.CrossRef Yamalik N. Musculoskeletal disorders (MSDs) and dental practice; Part 1. General information-terminology, aetiology, work-relatedness, magnitude of the problem, and prevention. Int Dent J. 2006;56(6):359–66.CrossRef
go back to reference Yamalik N. Musculoskeletal disorders (MSDs) and dental practice; Part 2. Risk factors for dentistry, magnitude of the problem, prevention, and dental ergonomics. Int Dent J. 2007;57(1):45–54.CrossRefPubMed Yamalik N. Musculoskeletal disorders (MSDs) and dental practice; Part 2. Risk factors for dentistry, magnitude of the problem, prevention, and dental ergonomics. Int Dent J. 2007;57(1):45–54.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Prevalentie en etiologie van musculoskeletale klachten bij tandartsen en studenten tandheelkunde
Auteurs
E. De Scheemacker
M. A. A. De Bruyne
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1030-2_19