Skip to main content
main-content
Top

31-10-2013 | Nieuws

Prestatiebeschrijvingen

Tijdens de IFED in München, eind september, werd duidelijk dat ons vak in hoog temp evolueert: behandelingen dienen gericht te zijn op voorkomen van infecties en behoud van de eigen dentitie. Deze invalshoek lijkt weinig opzienbarend, maar zou, als behandelpremisse voor de Nederlandse algemeen practicus anno 2013, in de relatie tot zijn patiënt een forse ommezwaai betekenen. Immers, onze algemeen practicus moet het nog steeds doen met prestatiebeschrijvingen zoals die aan het eind van de vorige eeuw golden.

In tegenstelling tot de implantologie (bijvoorbeeld 'toeslag behandeling in de esthetische zone') en de endodontologie (de DETI-score) zijn er de laatste ruim tien jaar op restauratief gebied - toch hét vakgebied van de algemeen practicus - geen ontwikkelingen geweest wat de prestatiebeschrijvingen betreft. Het gevolg is dat de tandarts gevangen zit in behandelbeschrijvingen die niet meer bij de huidige opvattingen passen, die de mogelijkheid van noodzakelijke herbehandelingen later in zich dragen, die behandelingen duurder maken dan nodig is, die de behandelingen laten uitgaan van een verkeerd uitgangspunt (reparatie en vervanging in plaats van preventie en behoud), die bovendien studenten tot tandarts opleiden die bij afstuderen al een achterstand hebben, enz.

Conclusie

Nederlandse collega's kwamen in München tot dezelfde conclusie: wij raken steeds meer achterop. Geen wonder. Als ik dit schrijf schieten mij zo al wat verrichtingen te binnen die bij ons nog steeds niet beschreven zijn, maar die in het buitenland algemeen geaccepteerd zijn:

- Toepassing van micro-abrasie om verkleuringen te verwijderen.

- Het moeizaam verwijderen van oud composiet.

- Een DETI-score voor functieherstel.

- Herstel van de beethoogte met composiet.

- Zandstralen van oud composiet om hechting te verkrijgen.

- Gebruik van een microscoop bij minimaal invasieve restauratieve behandelingen.

- Toeslag bij veneers en hoekopbouwen in de esthetische zone.

- Plaatsing autologe brug met/zonder glasvezel.

Zullen we het over de adequate behandeling van onze patiënten blijven hebben? Hoe met composiet prachtige restauraties kunnen worden gemaakt (zie het artikel 'Optimaal composiet' in deze TP)? Hoe kronen en endo's voorkomen kunnen worden? Maar passende prestatiebeschrijvingen daarvoor zijn er niet.

Een kabinet dat andere belangen dient dan die van onze patiënten, verspeelt in toenemende mate ons vertrouwen. 

Auteur(s): Hans van Pelt

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.