Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-11-2015 | Atikel | Uitgave 6/2015

Neuropraxis 6/2015

Prefrontaal dopamine en werkgeheugen bij schizofrenie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2015
Auteur:
E. (Elsmarieke) van de Giessen

Samenvatting

Schizofrenie is een ziekte die gekarakteriseerd wordt door positieve symptomen (psychoses), negatieve symptomen (apathie, vervlakking) en cognitieve stoornissen. Van de positieve symptomen is bekend dat ze samenhangen met een verhoogd niveau van de neurotransmitter dopamine in het striatum. Het onderliggend pathofysiologisch mechanisme voor de negatieve stoornissen en cognitieve symptomen is echter nog onduidelijk, alhoewel vermoed wordt dat dopamine ook hierbij een rol speelt.
Recentelijk is er een studie gedaan bij 20 schizofrene patiënten en 21 gezonde controles naar het dopamineniveau in de prefrontale cortex (met positronemissietomografie met [11C]FLB457) en naar het functioneren van het werkgeheugen (met functionele magnetic resonance imaging en cognitieve testen). In deze studie wordt aangetoond dat het dopamineniveau in de prefrontale cortex lager is bij de patiënten dan bij de gezonde controles. De verstoorde balans in het dopaminesysteem blijkt samen te hangen met een verminderd functioneren van het werkgeheugen.
Dit is de eerste studie die aantoont dat het dopamineniveau in de prefrontale cortex bij patiënten met schizofrenie verlaagd is en dat dit niveau samenhangt met de cognitieve stoornissen van deze patiënten. Het verlaagde niveau contrasteert met het bekende verhoogde niveau in het striatum en zorgt daarmee voor een potentiële uitdaging bij de behandeling van deze patiëntengroep.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Neuropraxis 6/2015 Naar de uitgave

Woorden vooraf

Woorden vooraf