Skip to main content
main-content
Top

09-10-2014 | Nieuws

Praten over angst nog steeds taboe - tandartsangst

Bijna een derde van de Nederlandse bevolking zou liever niet aan goede vrienden of naaste familie vertellen dat zij last hebben van angstgevoelens of paniekaanvallen, tenzij het echt niet anders kan. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van het Fonds Psychische Gezondheid, uitgevoerd in het kader van de 17e Landelijke Dag Psychische Gezondheid.


Tandartsangst staat bovenaan de top-10 van de meest voorkomende angsten. Ook tandartsangst is voor veel mensen iets waar ze liever niet over praten. In Nederland is een miljoen mensen zo bang dat ze nooit bij de tandarts komen. Vooral de angst voor pijn tijdens een behandeling is een belangrijke oorzaak. Maar ook andersoortige angsten als agorafobie ('straatvrees'), sociale angst of een claustrofobie kunnen een beperking vormen om angstvrij een tandarts te consulteren.

Het is belangrijk dat iemand die last heeft van angstgevoelens zo snel mogelijk hulp zoekt, aangeeft dat hij of zij een probleem heeft en daar iets aan wil veranderen. Mensen verzwijgen hun angst uit schaamte of ontkennen dat ze ergens last van hebben, maar dat helpt niet om de angstgevoelens te verminderen en staat een goede mondgezondheid in de weg.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Gerelateerd

Aanbevolen

2015 | Boek

Nooit meer angst bij de tandarts

Een zelfhulpboek om tandartsangst te overwinnen

Ongeacht de luxe fauteuils, het gezoem bij het boren en de snel werkende verdovingspuiten, blijkt nog altijd dat veertig procent van de bevolking te menen dat ze bang voor een tandartsbehandeling is. Het is dan ook geen toeval dat tandartsangst bo

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.