Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2018 | Praktijk | Uitgave 5/2018

Pallium 5/2018

Praktische handvatten

Herziene richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 5/2018
Auteur:
A. W. E. Simons MA
Belangrijke opmerkingen
* Bij hartfalen NYHA III en IV is er sprake van beperkende klachten tijdens lichte inspanning, in klasse IV zijn de klachten ook in rust aanwezig en beperkend voor elke activiteit van de patiënt.

Samenvatting

Het bieden van palliatieve zorg bij hartfalen leidt tot een betere kwaliteit van leven en een afname van zorgconsumptie. Dat blijkt uit een uitgebreid literatuuronderzoek dat gedaan is voor de herziening van de richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen. Deze nieuwe richtlijn, te vinden op Pallialine.nl, verscheen afgelopen februari en bevat veel praktische handvatten voor onder meer het herkennen van de behoefte aan palliatieve zorg, medicatie en proactieve zorgplanning bij patiënten met ernstig hartfalen (NYHA klasse III en IV*).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Pallium 5/2018 Naar de uitgave

Uit de praktijk

Mantelzorg

E-Pal

E-Pal

Team in beeld

VPTZ Aurelia

Kort nieuws

Kort nieuws