Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Praktisch elk arbeidsconflict leidt tot een ziekmelding. In hoeverre is dit juist?

Auteur : R.A. Heida

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Conflicten in werksituaties komen geregeld voor. De precieze aantallen zijn niet bekend, maar ze leiden zeker niet allemaal tot een ziekmelding. Conflicten hoeven niet altijd een negatieve impact te hebben; ze bieden ook de mogelijkheid om tot verandering en verbetering te komen. Belangrijk daarbij is dat er wordt gesproken over het onderliggende probleem. Dat eist nogal wat van de communicatieve vaardigheden van betrokken partijen, waardoor er soms een natuurlijke neiging bestaat het probleem te ontlopen of te ontkennen. In dergelijke situaties kunnen klachten ontstaan die dan aanleiding vormen voor een ziekmelding. Het is bekend dat bij één op de drie werknemers met psychische klachten een arbeidsconflict aan de ziekmelding ten grondslag ligt. Ook wordt een ziekmelding soms als drukmiddel gebruikt om de andere partij duidelijk te maken dat er een groot probleem speelt. In Nederland komt dit naar schatting 70.000-100.000 maal per jaar voor.
Literatuur
go back to reference Anema JR, Buijs PC, Putten DJ van. Samenwerking van huisarts en bedrijfsarts, een leidraad voor de praktijk. Medisch Contact 2001; 20; 790-93. Anema JR, Buijs PC, Putten DJ van. Samenwerking van huisarts en bedrijfsarts, een leidraad voor de praktijk. Medisch Contact 2001; 20; 790-93.
go back to reference Werkwijzer Arbeidsconflicten. Hoofddorp: STECR, oktober 2001. Werkwijzer Arbeidsconflicten. Hoofddorp: STECR, oktober 2001.
go back to reference Algra AF, et al. Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met psychische klachten. Eindhoven: NVAB, januari 2000. Algra AF, et al. Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met psychische klachten. Eindhoven: NVAB, januari 2000.
go back to reference Heida RA, Hoedeman R. Een lastig parket, de rol van de arts bij arbeidsconflicten. Medisch Contact 2002; 9: 328-30. Heida RA, Hoedeman R. Een lastig parket, de rol van de arts bij arbeidsconflicten. Medisch Contact 2002; 9: 328-30.
Metagegevens
Titel
Praktisch elk arbeidsconflict leidt tot een ziekmelding. In hoeverre is dit juist?
Auteur
R.A. Heida
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_243