01-10-2008 | Onderzoek
Praktijkondersteuning verbetert zorg maar verlaagt werkdruk niet
Gepubliceerd in: TvPO | Uitgave 5/2008
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Laurant M, Hermens R, Braspenning J, Grol R. Praktijkondersteuning verbetert zorg maar verlaagt werkdruk niet. Tijdschr praktijkonderst 2008;3(5):126-9.
Inleiding
Eind jaren negentig ontstond een nieuwe functie: de praktijkondersteuner. Deze had tot taak de huisartsen te ondersteunen in de opvang van de (verwachte) toename van werk. Met andere woorden: meer handen in de huisartsenpraktijk. Anno 2008 heeft een meerderheid van de huisartsenpraktijken een praktijkondersteuner in dienst. In dit artikel worden twee vragen belicht: 1) leidt deze ondersteuning tot een vermindering van de werkdruk? 2) heeft deze ondersteuning effect op de kwaliteit van de geboden zorg?
Resultaten
Onderzoek dat in 1998 tot medio 2000 is uitgevoerd in 34 Nederlandse huisartsenpraktijken, toont aan dat praktijkondersteuners de werkdruk van huisartsen niet verminderen. In eerste instantie is er zelfs een lichte stijging van het aantal patiëntencontacten. De kwaliteit van zorg neemt echter toe. Patiënten met een luchtwegaandoening krijgen vaker voorlichting en adviezen, de longfunctie lijkt vaker routinematig gecontroleerd te worden en ook worden vaker controleafspraken met patiënten gemaakt. Huisartsen blijven een belangrijke taak houden in de zorg voor patiënten. Praktijkondersteuners blijken een aanvullende rol te vervullen.
Conclusie
De praktijkondersteuner vermindert de werkdruk van de huisarts op de korte termijn niet, maar de kwaliteit van de zorg verbetert. Verder onderzoek moet het effect op de werkdruk op de lange termijn verduidelijken, evenals de kosteneffectiviteit van de praktijkondersteuning.