Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Onderzoek | Uitgave 1/2013

TPO - De Praktijk 1/2013

Praktijkondersteuners positief over zorgpaden eerste lijn

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Anke de Veer, Anneke Francke, Dinny de Bakker, Annemarie Schaap-Visser, Ariane Hamming

Samenvatting

Doel

Zorgpaden binnen de eerstelijnsgezondheidszorg zijn in opkomst, maar er is nog niet veel bekend over de ervaringen van praktijkondersteuners met zorgpaden en hun mening daarover.

Methode

Van de benaderde praktijkondersteuners vulden er 231 een gestructureerde vragenlijst in. De vragenlijst bevatte vragen over de aanwezige en gewenste zorgpaden, de mening over het gebruik van zorgpaden in de eerste lijn, en de ervaren voor- en nadelen van zorgpaden.

Resultaten

Praktijkondersteuners vinden het wenselijk om in de eerste lijn te werken met zorgpaden. Zij verwachten dat dit leidt tot een betere taakverdeling en afstemming en een betere benutting van elkaars expertise. Ruim de helft denkt wel dat het de bureaucratie in de zorg vergroot. Verpleegkundigen uit thuiszorginstellingen zijn (nog) positiever over het werken met zorgpaden dan praktijkondersteuners.

Beschouwing

Voor praktijkondersteuners en verpleegkundigen uit thuiszorginstellingen kunnen zorgpaden een middel zijn om een geïntegreerde en sterke eerstelijnsgezondheidszorg te bevorderen. De praktijkondersteuner kan een centrale rol spelen in de ontwikkeling en implementatie van zorgpaden. We moeten voorkomen dat zorgpaden de hoeveelheid administratie en bureaucratie vergroten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

TPO - De Praktijk 1/2013 Naar de uitgave

Weet Je Dit?

Antwoorden