Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011

Posttraumatische stressstoornissen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2011
Auteur:
Dr. ir. F. Sluyter
Belangrijke opmerkingen
gedragsgeneticus
Een posttraumatische stressstoornis impliceert de ervaring van een trauma. In tegenstelling tot de meeste psychiatrische ziekten is er dus een ogenschijnlijk scherp gedefinieerde en externe oorzaak, een duidelijke etiologische component. Hier begint echter ook het probleem. Want wanneer kwalificeert een gebeurtenis als ‘traumatisch’ en hoe verhouden verschillende trauma’s zich tot elkaar? Vroeger beperkte het type trauma dat nodig was voor een officiële PTSS-diagnose zich tot oorlogsgebeurtenissen met als resultaat dat (bijna) alleen mannelijke frontsoldaten aan deze ziekte leden. Het percentage dat aan deze stoornis leed was toen relatief laag. Later, in meer vredige tijden, werd deze definitie uitgebreid. Ingezien werd dat trauma meer is dan oorlog en dat extreme gebeurtenissen in de alledaagse maatschappij – of het getuige daarvan zijn – tot een zelfde klinisch beeld kunnen leiden. (Voor een beknopte historie, zie Andreasen, 2010).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden Vooraf

OriginalPaper

Signalement