Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Cliëntenvoorlichting | Uitgave 5/2014

Psychopraktijk 5/2014

Posttraumatische stressreacties bij kinderen en jongeren

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 5/2014
Auteurs:
Drs. Renée Beer, Dr. Ramón Lindauer
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vindt u bijdragen over een probleem, stoornis of behandeling bedoeld voor cliënten en direct betrokkenen. Drs. R. Beer is klinisch psycholoog/psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut, voormalig coördinator van het Centrum voor Trauma en Gezin van de Bascule; Dr. R.J.L. Lindauer is kinder- en jeugdpsychiater/systeemtherapeut, hoofd afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het AMC en werkzaam bij het Centrum voor Trauma en Gezin van de Bascule. De auteurs verzorgen trainingen voor professionals in de jeugdzorg/jeugd GGZ om het programma traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CBT) goed te leren toepassen. Zie: professionals.​debascule.​com/​opleidingen/​evidencebased-interventies/​tf-cbt.
Deze tekst is ontleend aan Beer R. & Lindauer R. (2014) Verwerken en versterken. Werkboek voor ouders bij de methode traumagerichte cognitieve gedragstherapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Van de auteurs zijn onder dezelfde titel ook werkboeken verschenen voor kinderen en jongeren en voor therapeuten.

Samenvatting

Er zijn verschillende typen schokkende gebeurtenissen waarmee mensen geconfronteerd kunnen worden. Sommige zijn eenmalig, zoals een verkeersongeluk. Andere treden herhaaldelijk op over een langere periode. Een voorbeeld is seksueel misbruik. Er zijn ook mengvormen waarbij sprake is van verschillende eenmalige gebeurtenissen of zowel eenmalige als herhaalde. Het meemaken van schokkende gebeurtenissen kan leiden tot blijvende schade. In deze bijdrage gaan we in op de gevolgen van schokkende gebeurtenissen op kinderen en jongeren – de zogenaamde posttraumatische stressreacties – en hoe je als ouder hiermee het beste kunt omgaan. Wanneer de posttraumatische stressreacties aanhouden, is professionele hulp nodig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Psychopraktijk 5/2014 Naar de uitgave