Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Postprandiale periode en vasten

Auteur : Dr. Maarten Soeters

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voeden en vasten zijn elkaars metabole uitersten. Prandium betekent `ontbijt' in het Latijn en de postprandiale periode is de tijdspanne waarin ingenomen voedingsstoffen hun weg vinden naar doelorganen. Veel van de directe effecten van voeden vinden dan ook plaats in deze eerste vijf tot zes uur na een maaltijd. Het ontbijt, verantwoordelijk voor circa 20 % van de dagelijkse energie-inname, is de meest onderzochte maaltijd in de voedingswetenschap. Vasten leidt daarentegen tot een universele insulineresistentierespons, met als doel het lichaam, en de eiwitmassa in het bijzonder, zo lang mogelijk te beschermen tegen katabolie ten tijde van voedselschaarste. De processen die optreden in de postprandiale periode en bij vasten geven veel inzicht in processen die ook een rol spelen bij ziekte. Insulineresistentie door ondervoeding of obesitas zal effecten hebben op het verloop van de postprandiale periode. Zo wordt postprandiale hyperglykemie al lang als een risicofactor voor hart- en vaatziekten gezien. Dit hoofdstuk geeft inzicht in de relevantie en dynamiek van de postprandiale periode en biedt handvatten voor interventies voor de klinische praktijk en onderzoek.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Postprandiale periode en vasten
Auteur
Dr. Maarten Soeters
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_12