Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-11-2020 | Artikel | Uitgave 5-6/2020

Neuropraxis 5-6/2020

Post-Acute Level Of Consciousness scale revised (PALOC-sr): voorstel tot aanpassing van een schaal om het bewustzijnsniveau van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis te classificeren

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5-6/2020
Auteurs:
Henk J. Eilander, Willemijn S. van Erp, Daniëlle M. F. Driessen, Berno U. H. Overbeek, Jan C. M. Lavrijsen
Belangrijke opmerkingen
Alle auteurs zijn verbonden aan het Expertisecentrum Ernstig Niet-aangeboren hersenletsel na coma (EENnacoma.net).

Samenvatting

Het vaststellen van het bewustzijnsniveau van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis is zowel in de klinische praktijk als bij het doen van wetenschappelijk onderzoek een lastige taak. Twintig jaar geleden is daarvoor de ‘Post-Acute Level Of Consciousness scale’ (PALOC-s) ontwikkeld. Nieuwe inzichten maken het nodig de daarin beschreven indeling van acht hiërarchische niveaus te herzien en de terminologie aan te passen, met behoud van de inhoudelijke beschrijving van de acht niveaus. In dit artikel worden de voorgestelde wijzigingen toegelicht en de gereviseerde schaal in de vorm van de PALOC-sr gepresenteerd. Deze revisie kan in lopende en toekomstige uitkomstonderzoeken gevalideerd worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2020

Neuropraxis 5-6/2020 Naar de uitgave