Skip to main content
main-content
Top

24-04-2014 | Nieuws

Traumaklachten verminderen met positieve training

Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat een training waarin mensen zinnen met positieve woorden aanvullen, traumagerelateerde klachten vermindert. Deze training zou een veelbelovende aanvulling op de bestaande traumatherapieën kunnen zijn. (Promotie Radboud Universiteit 7 mei 2014) .

Mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt - ongeluk, verkrachting, moord of verlies - krijgen vaak op de meest onverwachte momenten herbelevingen van de gebeurtenis. De emotionele impact van de trauma wordt echter ook bepaald door hoe de persoon over de gebeurtenis en de gevolgen denkt. Zo kunnen mensen erg negatieve gedachten over zichzelf en de wereld hebben en zich schuldig voelen. Psychologe Marcella Woud ontwikkelde een computergestuurde training om dit te verminderen. Zij promoveert op 7 mei 2014 op de resultaten: ‘Patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben verschillende negatieve denkpatronen. In de training leren ze om die te veranderen, om anders te gaan denken over de trauma en wat die met hem of haar heeft gedaan.'

 

Cognitive Bias Modification

 

De training is gebaseerd op een zogenaamde Cognitive Bias Modification (CBM) techniek, een computertraining waarbij deelnemers trainen traumarelevante informatie positief te interpreteren. Experimenteel onderzoek heeft eerste veelbelovende bevindingen opgeleverd en nu worden mogelijke klinische effecten onderzocht. Dergelijke CBM -trainingen bestaan voor patiënten met alcoholverslaving, (sociale) angst en depressie, maar Woud ontwikkelde een variant voor PTSS.

 

Interpretatietraining en dagboek over herbelevingen

 

Dat denkpatronen te beïnvloeden zijn, toonde Marcella Woud aan met experimenteel onderzoek. Aan 68 gezonde personen liet ze angstaanjagende filmpjes zien. De helft kreeg een training waarin hun manier van denken positief werd beïnvloed; de andere helft volgde een ‘negatieve' training. Deelnemers moesten tientallen zinnen afmaken als: Ik moet weer aan de trauma beelden denken, dat is ..... normaal, of in de ‘negatieve ‘ conditie: ...dat is ... abnormaal, of: Mijn denkbeeld over mijzelf is gewijzigd door de trauma; ik ben .. competent, of ... ik ben incompetent.
In een dagboek hielden de proefpersonen een week lang bij hoe vaak ze aan de films dachten, wat ze hadden gezien en hoe belastend dat was. De mensen uit de ‘positieve' training bleken minder herbelevingen te hebben dan de ‘negatief' getrainden.

 

Preventief

 

Zou deze training ook vooraf werken? Dat die mensen in risicovolle beroepen weerbaarder kan maken. Wouds onderzoek wijst wel in die richting. Ze onderzocht het met zo'n vijftig gezonde proefpersonen waarbij de procedure werd omgedraaid. Ze volgden eerst de interpretatietraining (positief of negatief) en kregen daarna de angstaanjagende filmpjes te zien. Ook hier hielden de proefpersonen een dagboek bij waarin ze hun herbelevingen rapporteerden. Beide groepen ervoeren evenveel herbelevingen, maar in de ‘positieve' groep werden ze als minder schokkend en ingrijpend ervaren dan in de ‘negatieve' groep.

 

Toepassing

 

De Radboud Universiteit en Pro Persona gaan de training nu onderzoeken bij een groep PTSS- patiënten. Ze krijgen die aangeboden naast de reguliere behandeling. Marcella Woud zet haar onderzoekscarrière voort aan de Ruhr Universität Bochum, waar ze in samenwerking met verschillende klinieken een Duitse trainingsinterventie gaat ontwikkelen.

 

Marcella Woud (Wesel, 1980) behaalde (cum laude) haar bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Klinische Psychologie èn haar master Behavioural Sciences. Van 2008 tot 2013 werkte ze aan haar promotieonderzoek binnen het Behavoural Science Institute van de Radboud Universiteit. Het onderzoek past binnen de onderzoekslijn Experimanetal Psychopathology and Treatment. Wouds onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften (Emotion, Journal of Anxiety Disorders, Journal of Behavioural Therapy and Experimental Psychiatry). Tegenwoordig werkt ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Ruhr Universität Bochum. Voorts blijft ze betrokken bij de klinische studie in Nijmegen en werkt zij aan vergelijkbaar onderzoek met collega's van Cambridge University en de University of Oxford.

 

Meer over trauma in BSL Psychologie Totaal >>

 

 

Ook interessant:

 

Test: CAPS-CA | Clinician-Administered PTSD Scale for Children and Adolescents, Els van Meijel, Eva Verlinden, Julia Diehle en Ramón Lindauer. Meet: PTSS bij kinderen en adolescenten

 

Protocol: Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Met de methode: Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie. Met werkboeken: Verwerken en versterken - Werkboeken bij de methode traumagerichte cognitieve gedragstherapie

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.