Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-02-2017 | Uitgave 1/2017

Kind en adolescent 1/2017

Populariteit, maar niet geliefdheid, is gerelateerd aan risicogedrag van Nederlandse adolescenten

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2017
Auteurs:
MSc Nina van den Broek, MSc Marike H. F. Deutz, Dr. Aart Franken, Prof. Dr. Antonius H. N. Cillessen

Samenvatting

Ondanks dat theoretisch en empirisch bewijs aantoont dat Amerikaanse en Australische adolescenten risicogedrag vertonen om sociale status te verwerven, is er weinig bekend over de relatie tussen risicogedrag en sociale status bij Europese adolescenten. De huidige studie onderzocht deze relatie daarom bij 253 Nederlandse adolescenten (M leeftijd = 16,83 jaar, 52 % jongens). De deelnemers beantwoordden sociometrische vragen over populariteit en geliefdheid van hun klasgenoten, en rapporteerden over hun eigen risicogedrag (het gebruik van alcohol, tabak en marihuana, alsmede het aantal seksuele partners). Structurele vergelijkingsmodellen lieten zien dat risicogedrag sterk gerelateerd was aan populariteit, maar niet aan geliefdheid. Uit deze studie blijkt dat de relatie tussen risicogedrag en sociale status in Nederland in overeenstemming is met bevindingen buiten Europa.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Kind en adolescent 1/2017 Naar de uitgave