Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14. Polyneuropathie

Auteur : Marten van Wijhe

Gepubliceerd in: Pijnproblemen in de praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Meneer Brands komt op het spreekuur met bekende klachten van branderige, pijnlijke voeten. Hij is bij de neuroloog geweest die, na uitvoerig onderzoek, een idiopathische axonale sensorische polyneuropathie vaststelde. De voorgeschreven amitriptyline heeft de patiënt naar eer en geweten geprobeerd. Het verminderde de klachten wel merkbaar, maar hij vond de droge mond en het gevoel niet helemaal zichzelf te zijn toch zo storend, dat hij in overleg ermee gestopt is. Hij is gepreoccupeerd met het idee dat iets zijn klachten veroorzaakt: “Dokter, er moet toch een oorzaak voor zijn?”
Voetnoten
1
U noemt het alcoholgebruik omdat u nog een patiënt in dezelfde straat hebt die een fles sterke drank per dag gebruikt bij soortgelijke klachten. Als u tegen deze patiënt zegt dat dat niet goed voor hem is en zijn klachten daardoor kunnen verergeren, zegt hij tegen u: "maar jij hebt toch niks beters dokter!"
 
Literatuur
go back to reference Vielvoye-Kerkmeer, A. P. E., Wijhe, M. van, & Dijk, L. van (red.) (2013). Het pijn formularium. (3de ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Vielvoye-Kerkmeer, A. P. E., Wijhe, M. van, & Dijk, L. van (red.) (2013). Het pijn formularium. (3de ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Polyneuropathie
Auteur
Marten van Wijhe
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1255-9_14