Skip to main content
main-content
Top

29-06-2020 | Podotherapie | Nieuws

Zorgen over burn-out onder Amerikaanse podotherapeuten; hoe zit dat in Nederland?

De American Podiatric Medical Associaton maakt zich zorgen over burn-out verschijnselen onder Amerikaanse podotherapeuten. In een peiling  die onlangs op Podiatry Today werd gehouden, gaf 80% van de respondenten aan dat ze last hadden van een burn-out. Hoe zit dit bij Nederlandse podotherapeuten? Doe mee aan de peiling.

In een recente online peiling van Podiatry Today, werd de vraag gesteld: "Hoe heeft een burn-out u als arts beïnvloed?". 80% van de 280 respondenten gaf aan burn-outklachten te hebben.  35 % van de respondenten had te maken met zeer ernstige psychische klachten als gevolg van een burn-out. Nog eens 28 procent is vanwege burn-outklachten van baan veranderd, heeft de praktijk verlaten of is van plan dit te doen, en 17 procent van de ondervraagden is getuige geweest van een collega die aanzienlijk worstelde met burn-out. Volgens de peiling, zegt 21 procent dat ze niet zijn getroffen door burn-outproblemen.

Hoewel 280 respondenten op een totaal van zo’n 15.000 geregistreerde podotherapeuten  weinig lijkt, bevestigen Dyane Tower (directeur van de American Podiatric Medical Association)  en Desmond Bell (oprichter van Save A Leg, Save A Life Foundation) wel het algemene beeld dat veel podotherapeuten te maken hebben met burn-outklachten.  

Tower vindt dit beeld logisch in de context van het Amerikaanse zorgklimaat. “Druk om vooruit te gaan in het veld, verwachtingen van patiënten, wijzigingen in vergoedingen, oneindig veel papierwerk en gebrek aan administratieve ondersteuning zijn enkele van de extrinsieke factoren die kunnen bijdragen tot burn-out in ons vakgebied”, aldus Tower. Bell voegt eraan toe dat een gebrek aan training in sociale vaardigheden en interpersoonlijke relaties, de vraag om productiever te zijn met minder middelen, en constant in de "vecht- of vluchtmodus" kunnen zijn, ook kunnen bijdragen.

Beide artsen zijn het erover eens dat binnen de podotherapie erkend moet worden dat er  sprake is van burn-out en dienovereenkomstig moet worden gehandeld. Tower haalt bronnen aan die worden aangeboden door de APMA (www.apma.org/wellbeing) en erkent de betrokkenheid van de APMA bij het becommentariëren van regels en wetgeving die van invloed zijn op de manier waarop podotherapeuten hun werk moeten doen. Peer-to-peer mentoring en coaching kunnen ook kortetermijnoplossingen bieden, aldus Bell, die Executive Physician Coach is bij MD Coaches, LLC.
Met het oog op de toekomst moedigt Tower podotherapeuten aan om trouw te zijn aan zichzelf en niet te aarzelen om met iemand te praten als ze een burn-out of moreel letsel ervaren.

Hoe zit het bij Nederlandse podotherapeuten?

Naar aanleiding van dit bericht is de redactie van Podosophia benieuwd in hoeverre Nederlandse podotherapeuten te maken hebben met burn-outklachten.

Doe mee aan de Nederlandse peiling

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten