Skip to main content
main-content

13-07-2016 | Podotherapie | Nieuws

Vitamine D-tekort bij breuk 5e metatarsaal

In het tijdschrift The Foot werd onlangs een onderzoek gepubliceerd naar Vitamine D-tekort bij patiënten die zich meldden bij een kliniek voor botbreuken met een breuk in de 5e metatarsaal. De onderzoekers geloven dat een laag gehalte vitamine D een belangrijke etiologische factor is bij fracturen van de 5e metatarsaal.

De onderzoekers voerden een review uit van studies naar vitamine D gehaltes in het noordelijk halfrond tussen 1990 en 2014. Vitamine D deficiëntie is geassocieerd met fragiele fracturen in vele delen van het lichaam. Aangezien de 5 e metatarsaal een gebruikelijke locatie is voor zowel acute als voor stressfracturen in de voet, hebben de onderzoekers bij 40 patiënten met een breuk in de 5 e metatarsaal het vitamine D-gehalte en het calciumgehalte gemeten.   De onderzoekers concluderen dat vitamine D-deficiëntie en insufficiëntie vaak voorkomt bij fracturen in de 5 e metatarsaal.  

Bij dierproeven is al eerder aangetoond dat het toedienen van vitamine D- supplementen fractuurgenezing verbetert en bij mensen is al eerder aangetoond dat het risico op het toedienen van vitamine D-supplementen het risico op fragiliteitsbreuken vermindert bij mensen die normaliter een hoger risico op dit soort breuken hebben.

Samenvatting oorspronkelijk artikelOnze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.