Skip to main content
main-content
Top

13-07-2016 | Podotherapie | Nieuws

Vitamine D-tekort bij breuk 5e metatarsaal

In het tijdschrift The Foot werd onlangs een onderzoek gepubliceerd naar Vitamine D-tekort bij patiënten die zich meldden bij een kliniek voor botbreuken met een breuk in de 5e metatarsaal. De onderzoekers geloven dat een laag gehalte vitamine D een belangrijke etiologische factor is bij fracturen van de 5e metatarsaal.

De onderzoekers voerden een review uit van studies naar vitamine D gehaltes in het noordelijk halfrond tussen 1990 en 2014. Vitamine D deficiëntie is geassocieerd met fragiele fracturen in vele delen van het lichaam. Aangezien de 5e metatarsaal een gebruikelijke locatie is voor zowel acute als voor stressfracturen in de voet, hebben de onderzoekers bij 40 patiënten met een breuk in de 5e metatarsaal het vitamine D-gehalte en het calciumgehalte gemeten.   De onderzoekers concluderen dat vitamine D-deficiëntie en insufficiëntie vaak voorkomt bij fracturen in de 5e metatarsaal.  

Bij dierproeven is al eerder aangetoond dat het toedienen van vitamine D- supplementen fractuurgenezing verbetert en bij mensen is al eerder aangetoond dat het risico op het toedienen van vitamine D-supplementen het risico op fragiliteitsbreuken vermindert bij mensen die normaliter een hoger risico op dit soort breuken hebben.

Samenvatting oorspronkelijk artikelOnze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten