Skip to main content
main-content
Top

15-10-2019 | Podotherapie | Nieuws

Verschillen in dynamische knievalgus bij vrouwen met patellofemorale pijn en heupgewrichtspijn

Dynamische knie valgus is een abnormaal gangbeeld wat zich uit in overmatige mediale beweging van de onderste extremiteit tijdens belasten.  Verschillen in kinematische componenten van heup- en kniebewegingen bij de dynamische knie valgus kunnen het ontstaan van verschillende pijnproblemen verklaren bij dezelfde waargenomen bewegingsstoornissen.

Methode

Om deze mogelijke relaties te onderzoeken hebben onderzoekers data verzameld van twee populaties met musculoskeletale pijn waar bij alle patiënten sprake was van DKV. In totaal werd data verzameld van 20 vrouwen met patellofemorale pijn en 14 vrouwen met chronische heuppijn. Er werd een vergelijking gemaakt tussen bewegingen in heup, knie en bekken in een groep met patellofemorale pijn en een groep met chronische pijn in het heupgewricht. Daarnaast werd in beide groepen de correlatie tussen gewrichtshoeken in heup en knie en gewrichtspijn tijdens een eenbenige squat gemeten.

Resultaten

Heupadductie en contralaterale pelvic drop waren groter in de groep met chronische pijn in het heupgewricht dan in de groep met patellofemorale klachten. Grotere externe rotatie van de knie was gecorreleerd met hogere mate van kniepijn bij mensen met patellofemorale pijnklachten, terwijl grotere heupadductie en grotere interne heuprotatie een correlatie toonden met hogere mate van heuppijn in de groep met chronische heuppijn.  

Conclusie
Samengevat was in beide groepen een grotere abnormale beweging in het betreffende gewricht (knie bij patellofemorale pijn en heup bij pijn aan het heupgewricht) geassocieerd met hogere pijn in dat gewricht tijdens een eenbenige squat.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Schmidt E., Harris-Hayes, M & Salsich G.B.  Dynamic knee valgus kinematics and their relationship to pain in women with patellofemoral pain compared to women with chronic hip joint pain. Journal of Sport and Health Science. 2019. 8(5): 486-493 (doi: 10.1016/j.jshs.2017.08.001.)

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten