Skip to main content
Top

30-09-2019 | Podotherapie | Nieuws

Tapen om te testen of je zool zal werken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een voorspellende intervertentie om te kijken of je inlegzool zal gaan werken bij plantaire hielpijn. Dat was waar onderzoekers naar op zoek waren. Met antipronatie taping blijk je een eind te komen.

Inlegzolen worden veel gebruikt als therapie bij plantaire hielpijn. Het bewijs over de effectiviteit van inlegzolen bij plantaire hielpijn is echter tegenstrijdig. Het zou daarom fijn zijn als je een manier had om te voorspellen of je inlegzolen effect gaan hebben. Daarom is er een studie gedaan om te kijken of mensen die goed reageren op een korte termijn interventie door middel van een antipronatie taping, ook goed reageren op een interventie met inlegzolen gedurende 6 maanden. Als dit namelijk het geval zou zijn, zou je door middel van een taping de effectiviteit van je zool-interventie kunnen voorspellen.

Methode

In een prospectieve observationele cohortstudie zijn 74 cliënten met plantaire hielpijn gevolgd. Zij werden onderzocht en vervolgens werd er een antipronatie tape aangebracht die zij een week bleven dragen. Daarna kregen alle deelnemers gedurende 6 maanden een op maat gemaakte inlegzool. Als uitkomstmaten werden de ervaren pijn, voetfunctie en de ervaring van verbetering van de klachten gebruikt. Daarnaast werden een aantal functionele tests gedaan om te bepalen of deze voorspellend waren voor de effectiviteit van de therapie.

Resultaat

Van de 74 cliënten ondervonden er 49 een positief effect van de inlegzolenzolen. Er werden 5 voorspellende variabelen gevonden voor de effectiviteit van de zooltherapie. Deze waren: 

1) de afname van pijn na taping met meer dan 1,5 punten op de numerieke pijnschaal, 
2) een plantairflexie van > 54 graden,
3) plantairflexoren die even sterk of sterker waren aan de aangedane zijde,
(4) endorotatie mogelijkheid van de heup <39 graden en
(5) exorotatie mogelijkheid van de heup > 45 graden. 

Wanneer drie of meer van deze factoren aanwezig waren vergrote dit de kans op een positieve uitkomst van de zool therapie met 66 tot 89%.

Er is dus een aantal factoren die voorspellend zijn voor de effectiviteit van je zolen. Een van die factoren is het positief reageren op een antipronatie tape.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s12891-019-2648-3

Wu F-L, Shih Y-F, Lee S-H, Luo HJ, Wang T-J. Can short-term effectiveness of anti-pronation taping predict the long-term outcomes of customized foot orthoses: developing predictors to identify characteristics of patients with plantar heel pain likely to benefit from customized foot orthoses. BMC Musculoskeletal Disorders (2019) 20:264

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...