Skip to main content
main-content
Top

27-02-2018 | Podotherapie | Nieuws

Subdiafysair balkje in inlegzolen verbetert stabiliteit en teenfunctie

Een subdiafysair balkje in inlegzolen verbetert de stabiliteit en teenfunctie bij gezonde vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Rehabilitation Research and Practice. De resultaten van dit onderzoek zijn aanleiding om te gaan testen of een subdiafysair balkje kan zorgen voor een betere stabiliteit en teenfunctie om het risico op vallen bij ouderen terug te dringen.


Uit eerder onderzoek is gebleken dat spierzwakte en instabiliteit het risico op vallen bij ouderen vergroot. Mogelijk kan een subdiafysair balkje in inlegzolen voor betere stabiliteit en teenfunctie zorgen en daarmee het risico op vallen verkleinen. Om dit te onderzoeken is er onlangs een randomized controlled trial uitgevoerd waarin het effect van een subdiafysair balkje onder de tenen in inlegzolen op balans en teenfunctie onderzocht werd. Hieruit blijkt dat het toevoegen van een subdiafysair balkje kan leiden tot meer stabiliteit en verbeterde teenfunctie. 

Onderzoek

Dertig gezonde vrouwen werden random toegewezen aan de interventie- of controlegroep. De interventiegroep droeg schoenen met inlegzolen met een subdiafysair balkje onder de tenen. De controle groep droeg inlegzolen zonder subdiafysair balkje. Zowel de interventie- als de controlegroep droeg de schoenen met inlegzolen voor een periode van vier weken, vijf dagen per week, 9 uur per dag. Bij de voor- en nameting werden grijpkracht van de tenen, flexibiliteit van de tenen, statische balans en dynamische balans onderzocht. 

Resultaten

Zowel grijpkracht als flexibiliteit van de tenen verbeterden in de interventie- en in de controlegroep, maar waren significant beter in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep (? = 12.53, ? < 0.01;? = 5.84, ? <0.05, resp.). De resultaten suggereren dat het gebruik van inlegzolen het continue trainen van de teenspieren bevordert. Het is echter niet bekend na hoeveel tijd de effecten van een subdiafysair balkje op kwamen zetten. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe lang de inlegzolen gedragen moeten worden voor een optimaal effect. Dit onderzoek richtte zich op gezonde vrouwen om te onderzoeken of er sprake is van een relatie tussen een subdiafysair balkje in inlegzolen en stabiliteit en teenfunctie, maar verder onderzoek is nodig om te beoordelen of dit ook het geval is voor ouderen.Wilt

u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1155/2017/2941095H Na

kano et al. Rehabil Res Pract. 2017


Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten