Skip to main content
main-content
Top

31-08-2016 | Podotherapie | Nieuws

Spiertraining kan operatie aan meniscus vaak voorkomen

Spiertraining kan bij een beschadigde meniscus net zo effectief zijn als een operatie. Dat blijkt uit een Scandinavisch onderzoek. Bijkomende voordelen van therapie zijn dat de kosten lager zijn en dat de spieren na twee jaar sterker zijn dan bij patiënten die een operatie hebben ondergaan. Een operatie zou in driekwart van de gevallen overbodig zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van promovendus en orthopedisch chirurg Nina Jullum Kise bij 140 Noorse en Deense patiënten met beschadigingen aan de meniscus. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: een groep onderging een meniscusoperatie, de andere groep kreeg spierversterkende oefeningen. Voor de oefeningen volgden ze 12 weken lang 2 à 3 keer per week een op maat gemaakt programma met spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het trainingsprogramma werd zwaarder naarmate de patiënt sterker werd. Na de 12 weken zetten de patiënten de training op eigen gelegenheid voort en kwamen ze nog een keer per week terug bij de therapeut voor oefeningen.

Resultaten

Na twee jaar hadden beide groepen minder pijnklachten en functioneerde de knie beter. De groep met de spiertraining had echter aanzienlijk sterkere spieren ontwikkeld. De onderzoekers zijn blij met dat resultaat, omdat ze hopen dat sterkere spieren in de oefengroep de kans op osteoartritis kan verminderen. Osteoartritis kan namelijk optreden als gevolg van de meniscusoperatie.

Niet geschikt voor acuut letsel

Voor acuut meniscusletsel zal een operatie altijd nodig blijven om te zorgen dat het kraakbeen in het gewricht beschermd blijft. Letsel als gevolg van slijtage daarentegen kan niet hersteld worden middels een operatie. Wel kan met een operatie versleten weefsel worden verwijderd dat kans geeft op de zogenoemde ‘slotklachten’. Het unieke aan dit onderzoek is dat voor het eerst patiënten zijn vergeleken die of alleen therapie of alleen een operatie hebben ondergaan.

Voor het volledige onderzoek: 

BMJ, 2016; i3740 DOI: 10.1136/bmj.i3740

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten