Skip to main content
main-content
Top

18-02-2021 | Podotherapie | Nieuws

SPECT/CT van toegevoegde waarde bij mensen met voet- en enkelproblemen

Het vaststellen van voet- en enkelpathologie is vanwege de complexe anatomie in de voet- en enkelgebied lastig. Nieuwe ontwikkelingen tonen aan dat SPECT/CT een toegevoegde waarde kan zijn voor diagnostische doeleinden in de voet en de enkel. Hoewel er bewijs voor het gebruik van SPECT/CT in de voeten en enkel beschikbaar is, is deze hoeveelheid schaars.

De voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, ongeveer 107 banden en 19 spieren en pezen. Dit maakt de voet en de enkel tot een van de moeilijkste delen van het menselijk lichaam om te beoordelen met radiografische beeldvorming, vooral na een trauma of degeneratieve ziekte.

Omdat voeten- en enkelblessures veel voorkomen, is de behoefte aan een radiologische beeldvorming met een hoge gevoeligheid en hoge specificiteit in de voet en de enkel groot. Tevens is het belangrijk om op tijd een radiologisch onderzoek te laten uitvoeren, wat de kans op een inadequate behandeling verkleint.

Het beste van 2 werelden

De resultaten tonen aan dat het gebruik van SPECT/CT (na klinische evaluatie of na een standaard radiografie) bij 62% van de patiënten tot een verandering en verbetering in de behandeling heeft geleid.

Verbeterde diagnose

De resultaten tonen aan dat het gebruik van SPECT/CT (na klinische evaluatie of na een standaard radiografie) bij 62% van de patiënten tot een verandering en verbetering in de behandeling heeft geleid.

SPECT/CT pas laat ingezet

Hoewel deze resultaten van SPECT/CT in het diagnostische proces veelbelovend zijn, is het gebruik van SPECT/CT na klinische evaluatie of standaard radiografie niet gebruikelijk bij de follow-up van voet- en enkelpijn. Wanneer de klinische diagnose of standaard radiografie onduidelijk is, worden conventionele beeldvormingsmodaliteiten als MRI en CT beschouwd als de standaard in de voet- en enkelpijn follow-up. Dit betekent dat SPECT/CT vaak pas in een later stadium gebruikt wordt (of helemaal niet), wat kan leiden tot onjuiste diagnoses. Dit houdt in dat patiënten op basis van een onzekere diagnose worden behandelend.

Lokaliseren van letsels

Verder kan SPECT/CT nuttig zijn bij het lokaliseren van letsels. De behandeling op basis van SPECT/CT leidt tot een symptomatische verbetering bij 92% van de patiënten. Deze resultaten zijn veelbelovend en kunnen helpen om het aantal patiënten met chronische voet- en enkelpijn te verminderen.

Wanneer SPECT/CT toepassen?

De combinatie van SPECT/CT is nuttig wanneer een diagnose op basis van standaard klinische onderzoeken (standaard radiografie, computertomografie of magnetische resonantie beeldvorming) niet overtuigend is. SPECT/CT kan ook toegepast worden wanneer de behandeling gebaseerd is op de eerdergenoemde, conventionele beeldvormingstechnieken en deze niet leidt tot de gewenste verbetering van de voet- en enkelproblemen. Verder onderzoek is nodig om uit te vinden of er een plaats is voor SPECT/CT in de vroege diagnostische fase van voet- en enkelpijn. Veelbelovend is het in ieder geval wel.

Wilt u het hele artikel lezen?

Eelsing, Robin & Hemke, Robert & Schepers, Tim. (2020). The added value of SPECT/CT in the painful foot and ankle: A review of the literature. Foot and Ankle Surgery.

https://doi.org/10.1016/j.fas.2020.09.009

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten