Hoewel een nieuw design basketbalschoenen dat speciaal ontworpen is om schuifkrachten te verminderen de verwachtingen niet waarmaakt, blijken de schoenen voor spelers wel comfortabeler aan te voelen. Zo blijkt uit een recent artikel in PeerJ.
Mariano Pozo Ruiz - Fotolia
Achtergrond
Normaal gesproken worden basketbalschoenen met name ontworpen om overmatige verticale grond-reactiekrachten op te vangen. Er zijn nog maar weinig pogingen ondernomen om schuifkrachten te verminderen.
In een artikel in PeerJ van november 2017 wordt een onderzoek beschreven naar een nieuw schoen design dat een poging doet om schuifkrachten te verminderen.
Methode
Bij dit onderzoek werden de horizontale grondreactiekrachten tijdens verschillende basketbal specifieke oefeningen gemeten en daarnaast werd de proefpersonen gevraagd naar het ervaren comfort van de schoen.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 15 basketballers van een universiteitsteam. Aan hen werd gevraagd om met maximale inspanning en snelheid twee verschillende richtingsveranderingen uit te voeren tijdens een stap op een krachtenplatform.
De eerste oefening betrof een puur zijwaartse richtingsverandering, de tweede oefening was een richtingsverandering van 45 graden naar linksvoor. Dit werd gedaan met schoenen waarbij er een aanpassing aan de zool was gemaakt om de schuifkrachten te verminderen, door middel van uitsneden in de zool. Ter controle werden de oefeningen ook uitgevoerd met identieke schoenen waar deze uitsneden niet in gemaakt waren. De proefpersonen waren geblindeerd met betrekking tot de schoenen die ze droegen. De verschillen tussen de twee schoenen met betrekking tot de krachten gemeten door het krachtenplatform en het gemeten comfort niveau werd getoetst door middel van een gepaarde t-test.
Resultaat
De schuifkracht verminderende schoen bleek bij testen wel meer te vervormen dan de standaard schoen, maar er werden geen significante verschillen gevonden in de gemeten schuifkrachten. Tegen de verwachting in werd bij de afzet tijdens de 45 graden richtingsverandering zelfs een significant grotere horizontale impuls gevonden bij de schuifkracht verminderende schoen. Bij die zelfde oefening vonden de proefpersonen deze schoen wel significant comfortabeler onder de voorvoet.
Conclusie
De schoen die als doel had schuifkrachten te verminderen, was dus wel comfortabeler en mogelijk prestatie verhogend, maar had geen significante invloed op de gemeten schuifkrachten.
Wilt u het artikel nalezen: https://doi.org/10.7717/peerj.4086
Lam et al. (2017), Do rotational shear-cushoning shoes influence horizontal ground reaction forces and perceived comfort during basketball cutting maneuvers? Peer J 5:e4086