Skip to main content
Top

19-04-2018 | Podotherapie | Nieuws

Slechts de helft van de diabetespatiënten onthoudt voorlichting van podotherapeut

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Slechts 50% van de diabetespatiënten onthoudt de voorlichting van podotherapeuten over mogelijke voetcomplicaties als gevolg van diabetes mellitus. Dat blijkt uit een recentelijk gepubliceerde studie waarin werd onderzocht of de voorlichting op dezelfde manier begrepen wordt door de patiënt, als dat de podotherapeut bedoeld heeft.

New Content Item © Alexander Raths / Fotolia

Aanleiding voor dit onderzoek was een gebrek aan inzicht of de huidige manier van voorlichting aan diabetespatiënten effectief is. Daarnaast werd onderzocht welke informatie een goede voorlichting zou moeten bevatten en op welke manier deze informatie overgebracht zou moeten worden (verbale of geschreven communicatie of met technologische hulpmiddelen).

Onderzoek
In dit prospectief cohortonderzoek werden twee onderzoeksgroepen bestudeerd. Een groep bestond uit podotherapeuten en de andere groep bestond uit diabetespatiënten. Data werd verzameld door middel van een enquête, die vragen over de voorlichting bevatte. De enquête werd afgenomen direct na het eerste bezoek en één maand erna. Door middel van de enquêtes werd onderzocht of de podotherapeut en de patiënt dezelfde kern-booschappen uit de voorlichting aanwezen.

Resultaten
Er werden drie podotherapeuten en 24 patiënten geïncludeerd. De voorlichting gegeven door de podotherapeut was met name verbaal. Vijftig procent van de patiënten onthield de belangrijkste punten uit de voorlichting van de podotherapeut. Een effectieve voorlichting zou simpel, relevant en consistent moeten zijn, waarbij informatie herhaald dient te worden door de podotherapeut. Ruim 44% van de mensen met diabetes ervaart psychische stress van de diabeteszorg die hij of zij nodig heeft, waardoor belangrijke informatie van zorgverleners gemist kan worden door de patiënt. Onderzoekers adviseren diabetespatiënten om een familielid mee te nemen naar afspraken, zodat belangrijke informatie uit de voorlichting niet gemist wordt.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13047-018-0255-4

Yuncken et al. Journal of Foot and Ankle Research. 2018

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.