Skip to main content
Top

14-05-2020 | Podotherapie | Nieuws

Richtlijn gewenst voor plantaire hielpijn; zorg komt niet tegemoet aan behoeften patiënten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Plantaire hielpijn is een veelvoorkomende oorzaak van pijn en beperkingen bij patiënten met voetproblemen. De bewustmaking van de ziekte, afwijking of beperking aan een patiënt is een steeds belangrijker fenomeen binnen de gezondheidzorg. Echter is de bewustmaking bij patiënten met hielpijn nog altijd onderbelicht, men weet immers niet wat de ervaringen van deze patiëntengroep concreet zijn.

Tijdens deze studie is onderzocht wat het perspectief en kwaliteit van leven bij mensen met plantaire hielpijn is. Deze informatie kan gebruikt worden in de behandeling en informatie aan patiënten met hielpijn. Evidence-based behandelingskeuzes voor patiënten met plantaire hielpijn, moeten gebaseerd zijn op patiëntervaringen, patiëntbehoeftes en kennis van experts.

Interviews
Voor deze studie zijn 18 mensen met plantaire hielpijn geïncludeerd. Bij deze patiënten zijn interviews afgenomen. De interviews zijn vervolgens door twee onderzoekers geanalyseerd op veel voorkomende problemen en ervaringen die onder de patiënten worden genoemd. Deze citaten zijn onderverdeeld in 8 specifieke hoofdthema’s, waaronder; impact op jezelf, percepties over plantaire hielpijn, omgaan met plantaire hielpijn, beschikbare informatiebronnen, behoefte van de patiënt, advies aan anderen, onvervulde behoeftes van de patiënt, interesse in online onderwijs.

Uitkomsten van de interviews
Uit de reactie van deelnemers bleek dat plantaire hielpijn, een negatieve invloed had op de kwaliteit van leven met het oog op gezondheid. Mensen worden beperkt in fysieke, mentale en sociale aspecten van hun leven. Daarnaast hadden ze veelal twijfels over de oorzaak van plantaire hielpijn, en zijn ze onzeker over de prognose en de behandelopties. Deze onzekerheid en twijfels zorgen ervoor dat patiënten gefrustreerd zijn en moeite ervaren om een geschikt behandelplan te vinden dat voldoet aan hun behoeftes. Deze onduidelijkheid bij patiënten wordt bevestigd door het gebrek aan beschikbare wetenschappelijke inzichten.

Belang van richtlijnen
Vanuit de uitkomsten komt naar voren dat er behoefte is aan duidelijkheid. Om aan deze behoefte te voldoen is het essentieel dat er richtlijnen voor de klinische praktijk worden opgesteld die voor plantaire hielpijn, het beste beschikbare bewijs bevatten. Door praktijkrichtlijnen wordt de diversiteit aan behandelingen beperkt en kan consistent een verschil tussen zorgprofessionals en behandelingen worden vastgesteld.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Matthew Cotchett, Michael Skovdal Rathleff, Matthew Delnot, Karl B. Landorf, Dylan Morissey, Christian Barton. Lived experience and attitudes of people with plantar heel pain: a qualitative exploration. J Foot Ankle Rs 13, 12 (2020).

DOI: 10.1186/s13047-020-0377-3

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...