Skip to main content
main-content

03-01-2017 | Podotherapie | Nieuws

Podotherapie in Engeland onder druk

Het aantal podotherapeuten in Engeland vermindert aanzienlijk en voor diabetespatiënten geldt dat alleen nog maar de meest acute ‘gevallen’ worden behandeld binnen de publieke gezondheidszorg. Gevolg is dat er jaarlijks zo’n 7000 voetamputaties of deelamputaties worden uitgevoerd, waarvan het grootste deel (80 procent ) te vermijden was, zo blijkt uit een recent artikel in The Guardian.


Bezuinigingen

De NHS, de publieke gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, heeft te maken met een tekort van meer dan 2,5 miljard pond, rond de 3 miljard euro. En dat heeft ook zijn weerslag op de zorg voor diabetespatiënten en op de podotherapeutische zorg.
De Clinical Commisioning Groups (CCG’s, de door de NHS ingestelde, en klinisch geleide, groepen huisartsen en andere artsen die eerstelijnszorg bieden) behandelen vanwege de bezuinigingen nu alleen nog maar diabetespatiënten voor de meest acute situaties. Bovendien wordt vaak alleen de goedkoopste behandeling vergoed en niet de meest effectieve behandeling. Voor de Total Contact Cast, ook door het National Institute for Health and Care Excellence benoemd tot gouden standaard voor drukontlasting bij diabetespatiënten, wordt door de meeste CCG’s vaak niet meer betaald.

80% van amputaties is vermijdbaar

Jaarlijks worden in Engeland nu zo’n 7000 (deel)amputaties uitgevoerd aan diabetische voeten. Van dat aantal is 80 procent vermijdbaar. Daarvoor zouden dan voldoende podotherapeuten moeten zijn die in de gelegenheid worden gesteld om de eerste tekenen van diabetische ulcera te behandelen. Er is een groot tekort aan podotherapeuten. 

12.000 podotherapeuten nodig, 3.000 in dienst

De NHS heeft zo’n 12.000 podotherapeuten nodig, maar er zijn er slechts 3.000 in dienst. Als gevolg van de bezuinigingen zijn er echter bij diverse CCG’s ook al podotherapeuten ontslagen. Als volgend jaar de studiebeurs wordt afgeschaft zal dat aantal nog verder afnemen, omdat de studieschuld die daardoor ontstaat niet in verhouding staat tot het salaris van de latere podotherapeut. en het aantal studenten in opleiding is de laatste vijf jaar met bijna een kwart verminderd.

Bron: The Guardian

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.