Skip to main content
Top

05-06-2019 | Podotherapie | Nieuws

Patellofemoraal pijnsyndroom ontstaat mogelijk door ‘referred pain’

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veelvoorkomende musculoskeletale klacht. Er bestaan meerdere theorieën voor het ontstaan van deze klachten. Inclusie van meerdere testen in een pilotstudie bevestigt dat het patellofemoraal pijnsyndroom mogelijk ontstaat door 'reffered pain' vanuit de rug.

New Content Item © Vegstein et al.

Theorieën
Eén theorie is dat patellofemoraal pijnsyndroom, wat zich kenmerkt door anterieure kniepijn, veroorzaakt wordt door ‘referred pain’ vanuit de rug. De Femoral Slump Test (FST) en Prone Knee Bend (PKB) test worden veelal gebruikt om mid-lumbale zenuwbeknelling te diagnosticeren. Deze testen worden echter zelden gebruikt bij patiënten met anterieure knie pijn, terwijl de lumbale plexus en de femorale zenuw de anterieure zijde van de dij en knie innerveren. 

Aanleiding pilotstudie
Eerdere studies hebben laten zien dat er een relatie is tussen verhoogde mechanosensitiviteit (irritatie van de zenuw bij beweging) en anterieure kniepijn, getest met de Femoral Slump Test (FST). In die studies werd de Prone Knee Bend test (PKB), een andere neurodynamische test voor de femorale zenuw, niet geïncludeerd. Dat was de aanleiding voor een pilotstudie naar links-rechts verschillen in mechanosensitiviteit bij mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom middels de PKB en FST testen.

Methode
In deze cross-sectionele pilotstudie werden 12 patiënten tussen de 18 en 44 jaar met patellofemoraal pijnsyndroom (unilateraal) geïncludeerd. Alle participanten ondergingen beide testen. De niet-aangedane zijde werd gebruikt als controle. Onder andere locatie van de pijn en  Range of Motion bij ontstaan van pijn werden gerapporteerd.

Resultaten
Samengevat veroorzaakten beide testen sterkere pijn in de aangedane zijde. Bij de PKB test werd bij 8 van de 12 patiënten een verhoogde mechanosensitiviteit (=meer klachten) gevonden aan de aangedane zijde dan in de niet-aangedane zijd. Bij de FST test lieten 4 van de 12 patiënten een verhoogde mechanosensitiviteit zien aan de aangedane zijde. Het is onbekend wat de betrouwbaarheid van deze testen is. Omdat dit een pilotstudie betrof stellen de onderzoekers dat groter onderzoek uitgevoerd moet worden en daarbij ook de betrouwbaarheid van de testen meegenomen moet worden.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Vegstein et al. Chiropractic & Manual Therapies (2019) 27:26 https://doi.org/10.1186/s12998-019-0242-2

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.