Skip to main content
main-content
Top

08-05-2019 | Podotherapie | Nieuws

Ouderen hebben de nodige uitdagingen bij zelfzorg voor de voeten

Ondanks dat ze het belang van goede voetzorg wel inzien om mobiel te blijven, lopen 65-plussers tegen meerdere problemen aan als het gaat om het zelf uitvoeren van voetzorg. Bovendien kiezen ze er niet snel voor om de voetzorg te laten uitvoeren door een professional. Dat blijkt uit onderzoek onder een kleine groep Finse ouderen.

De gezondheid van de voeten is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid en deze kan bevorderd en behouden worden doordat we zelf goed voor onze voeten zorgen. Er is echter nog niet zoveel bekend over de uitdagingen en problemen die ouderen tegen komen bij het goed zorgen voor hun voeten. Een aantal Finse onderzoekers heeft daarom onderzocht wat het perspectief van de ouderen zelf was op de uitdagingen en problemen die zij ondervonden bij het zorgen voor hun voeten.

Het betrof een kwalitatief onderzoek met focusgroepen, waaraan zeventien ouderen deelnamen.

 De ouderen gaven aan verschillende activiteiten te ondernemen, zoals nagels knippen, wassen, drogen, insmeren, scrubben, masseren, oefeningen doen en sokken en schoenen aandoen.

Op basis van de verhalen van de ouderen zelf kunnen drie hoofdcategorieën aangegeven worden die de eigen voetzorg compliceren:

1) Fysieke factoren: Voorbeelden hiervan zijn veranderingen in de huid en de nagels die dikker worden en het minder lenig zijn, waardoor bijvoorbeeld nagels knippen lastig wordt.

2) Externe factoren: Zo vinden de ouderen dat artsen niet genoeg aandacht besteden aan de voeten, is het moeilijk om aan het juiste advies product te komen, wordt er zelden hulp gevraagd aan familieleden en is voetzorg duur. Daarnaast is de conditie van de voeten afhankelijk van het weer.

3) Interne factoren: De ouderen geven aan het eigenlijk wel belangrijk te vinden maar niet altijd zin te hebben in voetzorg, behalve als er een probleem is. Bovendien wordt aangegeven dat met de klimmende leeftijd het inzicht wel is gekomen dat voetzorg belangrijk is,

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-019-0315-4

Miikkola, M., Lantta, T., Suhonen, R., Stolt, M., (2019). Challenges of foot self-care in older people: a qualitative focus-group study. Journal of Foot and Ankle Research, 12:5

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten