Skip to main content
main-content
Top

08-05-2019 | Podotherapie | Nieuws

Op maat gemaakte zolen verminderen pijn bij reuma

In het tijdschrift ‘Clinical Rehabilitation stond onlangs een artikel waarin een experimenteel onderzoek werd beschreven naar de effectiviteit van op maat gemaakte inlegzolen voor mensen met reumatoïde artritis.

Het betreft hier een dubbel geblindeerde ‘randomized controlled trial. In totaal deden 68 proefpersonen mee. Doordat er gaandeweg 15 proefpersonen afvielen zijn er uiteindelijk 53 meegenomen in de analyse. Van deze groep werden 28 mensen met op maat gemaakte inlegzolen behandeld. De 25 andere proefpersonen in de controlegroep kregen platte zachte drukverdelende inlegzolen. De effectiviteit werd beoordeeld aan de hand van een de volgende parameters: pijn op een visueel analoge schaal (VAS), voetfunctie door middel van de Foot Function Index, beperkingen door middel van de Manchester Foot Pain and Disability Index en als laatste de kwaliteit van leven door middel van de SF-12 vragenlijst. Deze metingen werden gedaan bij aanvang en na 30, 60 en 90 dagen.

Resultaat
In de groep die de op maat gemaakte inlegzolen kreeg, verbeterden alle gemeten waarden significant wanneer de meting na 90 dagen vergeleken werd met de situatie aan het begin. Als naar de pijn op de VAS schaal wordt gekeken, dan is die verbetering ook significant groter dan bij de groep die de platte zachte inlegzolen kreeg. Bij de interventie groep verminderde de VAS met 2,5 punt (van 6,61 naar 4.11 gemiddeld) terwijl bij de controlegroep de VAS verminderde met 0,56 punt (van 6,16 naar 5,60 gemiddeld). De pijnscore was wel de enige van de parameters waarbij er een significant verschil was tussen de op maat gemaakte inlegzolen en de platte zachte inlegzolen.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1177/0269215518819118 (betaalde toegang)

Reina-Bueno, M., Vázquez-Bautista, M. del C., Pérez-García, S., Rosende-Bautista, C., Sáez-Díaz, A., & Munuera-Martínez, P. V. (2019). Effectiveness of custom-made foot orthoses in patients with rheumatoid arthritis: a randomized controlled trial. Clinical Rehabilitation, 33(4), 661–669.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten