Skip to main content
Top

31-01-2019 | Podotherapie | Nieuws

Onderzoekers zien veel variatie in het voorschrijven van zolen bij patiënten met reuma

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er is een grote variatie in het voorschrijven van zolen aan patiënten met reuma door podotherapeuten in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Zo zijn er onder meer verschillen in het moment van voorschrijven, het type zool, het gebruikte materiaal of merk  en het productieproces. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of Foot and Ankle Research.

De auteurs schrijven dat richtlijnen voetorthesen aanbevelen voor mensen met zowel vroege (<2 jaar) als gevestigde reumatoïde artritis (RA). Hoewel geprefabriceerde voetorthesen goedkoper zijn en vergelijkbare effecten kunnen hebben als hulpmiddelen op maat, is het beschikbare bewijs voor de effectiviteit niet consistent. Om beter zicht te krijgen op  welke soorten voetorthesen podotherapeuten voorschrijven aan  mensen met reumatoïde artritis is in 3 landen een online onderzoek uitgevoerd onder 183 podotherapeuten : het Verenigd Koninkrijk (n= 88),  Australië (n = 68) en Nieuw-Zeeland (n = 27) .

Prefab of maatwerk?
Britse podotherapeuten die deelnamen aan het onderzoek schrijven vaker bij een vroeg stadium van RA  geprefabriceerde orthesen voor (n = 47, 53%) en aangepaste orthesen voor vastgestelde RA (n = 47, 53%). Australische podotherapeuten schrijven op maat gemaakte orthesen voor, zowel in een vroeg stadium (n = 32, 47%) als bij vastgestelde RA (n = 46, 68%). Hun collega’s in Nieuw-Zeeland  schrijven eerder prefab orthesen voor,  zowel  bij vroege (n = 16, 59%) als bij vastgestelde (n = 10, 37%) RA.

Productiewijze
Voorafgaand aan het maken van op maat gemaakte zolen, was het in het VK en Nieuw-Zeeland meer gangbaar om schuimdozen te gebruiken voor het vastleggen van de vorm van de voeten, ongeacht het ziektestadium. Daarentegen kwamen elektronische scanning en het gebruik van gips (Plaster of Paris) vaker voor in Australië. Computergestuurde productie werd door podotherapeuten in Australië vaker gebruikt dan door podotherapeuten  in het VK en Nieuw-Zeeland. Voor patiënten met gevestigde RA gebruiken de podotherapeuten in alle drie de landen flexibelere materialen dan bij bij patiënten in een vroeg stadium. Als afdekmateriaal werd  overal vooral voor dempend materiaal gekozen (bijvoorbeeld PORON® of polyurethaan), ongeacht het ziektestadium.

Conclusies
Hoewel het merendeel van de podotherapeuten volgens richtlijnen functionele zolen voorschrijft, is er een grote variatie ten aanzien van in welk ziektestadium ze zolen voorschrijven, of dat op maat gemaakte zolen of geprefabriceerde zolen zijn, welke materialen of welke merken ze  gebruiken en hoe hun productieproces is. Het onderzoek biedt podotherapeuten de mogelijkheid om hun aanpak ten aanzien van zolen voor patiënten met reuma te vergelijken met nationale en internationale patronen.

Wilt u het artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-019-0314-5

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.