Skip to main content
Top

28-11-2018 | Podotherapie | Nieuws

Onderzoek naar slecht passend schoeisel: veel mensen dragen het

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Slecht passend schoeisel is al vaak in verband gebracht met verschillende pathologieën. Daarom hebben twee Australische onderzoekers alle literatuur rondom dit onderwerp onder de loep genomen om er achter te komen wat de prevalentie is van het dragen van slecht passend schoeisel en hoe dit verder samen hangt met specifieke klachten en pathologieën.


Ze hebben een zoekactie gedaan in de databases van Ovid MEDLINE en CINAHL, waarbij in totaal 1681 artikelen gevonden werden. Na het doorspitten van de titels en samenvattingen werden er uiteindelijk 18 artikelen geïncludeerd. Hierbij zaten artikelen over kinderen, volwassenen, ouderen, mensen met diabetes en mensen die werk of activiteiten gerelateerd schoeisel droegen.

In totaal droeg uit deze categorieën tussen de 63 en 72% van de mensen schoeisel dat onvoldoende ruimte bood voor de lengte of breedte van hun voeten. Slecht passend schoeisel leek verband te houden met specifieke voetklachten en pathologieën als deformiteiten aan de kleine tenen, clavi en callus. Enkele specifieke groepen zoals kinderen met het syndroom van Down, oudere mensen en mensen met diabetes droegen vaak schoenen die te nauw waren (tussen de 46 en 81%.

De conclusie is dat veel mensen slecht passend schoeisel dragen, hetgeen voor veel klachten en problemen zorgt. Er zou dus meer nadruk gelegd moeten worden op de scholing van mensen op het gebied van goed passend schoeisel. Bovendien zou bij specifieke patiëntengroepen meer aandacht besteed moeten worden aan het goed aanmeten van schoeisel, zeker met betrekking tot de breedte van de voet.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-018-0284-z

Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. Journal of Foot and Ankle Research (2018) 11:43

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...