Skip to main content
main-content
Top

23-12-2015 | Podotherapie | Nieuws

Nieuwe methode om blessures aan de voorste kruisband te voorkomen

Blessures aan de voorste kruisband zijn te voorkomen met preventieprogramma´s gericht op motorisch leren. Bewegingswetenschapper Anne Benjaminse van de Rijksuniversiteit Groningen concludeert dit in haar promotieonderzoek Motor Learning in ACL Injury Prevention.

Een blessure van de voorste kruisband komt vaak bij sporters voor en heeft verstrekkende fysieke en psychosociale gevolgen. Hoewel er veel preventieprogramma's zijn om de juiste beweging aan te leren, kan hier nog veel verbetert aan worden. Benjaminse: "We zagen dat mensen al jaren eigenlijk met preventieprogramma´s bezig zijn, maar dat ondanks al die inspanningen het aantal blessures niet afnam." Benjaminse zocht naar een oplossing van dit probleem in haar promotieonderzoek. 

Bij motorisch leren zijn er twee manieren waarop een sporter een beweging kan aanleren: via een interne focus of een externe focus. Met een interne focus richt een sporter zich op de beweging van het lichaam zelf (bijvoorbeeld 'buig je knieën'). Bij een externe focus richt een sporter zich op een doel buiten het lichaam (bijvoorbeeld 'doe alsof je op een stoel gaat zitten'). 

Benjaminse vergeleek beide methodes en kwam tot de conclusie dat preventieprogramma's zich het beste kunnen richten op de externe focus. Benjaminse: "van nature wil je als coach, trainer of fysiotherapeut letterlijk tegen een sporter zeggen wat hij of zij moet doen, maar op een veld heeft een sporter helemaal geen tijd om hierover na te denken."

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten