Skip to main content
main-content
Top

07-03-2019 | Podotherapie | Nieuws

Nieuw inzicht in de plantaire intrinsieke voetspieren

Passieve elastische structuren in de voet worden geacht een rol te spelen bij de ondersteuning van de longitudinale voetboog, maar recent onderzoek suggereert dat de plantaire intrinsieke voetspieren actief bijdragen aan de voetstijfheid.

Onderzoek
Om de functionele significantie van de plantaire intrinsieke voetspieren (PIM’s) te testen, vergeleken onderzoekers de mechanica van de voet en het been zowel mét een zenuwblokkade van de nervus tibialis middels lokale anesthesie – die  contractie van deze spieren verhinderde – als zonder blokkade. Vergelijkingen werden gemaakt tijdens  gecontroleerd belasten van de ledematen , lopen en rennen bij gezonde mensen.

Resultaat
Een onvermogen om de PIM's te activeren veroorzaakte een iets grotere compressie van de longitudinale voetboog (LA) wanneer gecontroleerde belastingen op de onderste ledematen werden toegepast. Toen echter tijdens het lopen en rennen grotere belastingen werden ondervonden, werd de stijfheid van de LA niet gewijzigd door de blokkade, wat aangeeft dat de bijdrage van de PIM's aan de stijfheid van LA minimaal is, waarschijnlijk vanwege hun kleine formaat. Met de PIM's geblokkeerd, konden de distale gewrichten van de voet niet voldoende worden verstijfd om een ​​normale afzetting tegen de grond tijdens de late stand te bieden. Dit leidde tot een toename in loopsnelheid en compensatoir vermogen gegenereerd door de heup musculatuur, maar niet tot een toename van de metabole energiekosten. De resultaten laten zien dat de PIM's een minimaal effect hebben op de stijfheid van de LA bij het absorberen van hoge belastingen, maar wel helpen de distale voet  te verstijven om af te zetten tegen de grond tijdens het lopen of rennen.

Wilt u het artikel lezen?

Farris, D. J. et al. (2019) ‘The functional importance of human foot muscles for bipedal locomotion’, Proceedings of the National Academy of Sciences, p. 201812820. doi: 10.1073/pnas.1812820116.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten