Skip to main content
main-content
Top

29-05-2018 | Podotherapie | Nieuws

Nagelproblemen bij kinderen? Kijk dan ook naar de rest van de voet!

In het European Journal of Pediatrics stond onlangs een artikel wat aandacht vraagt voor het kijken naar de hele voet wanneer er een diagnose wordt gesteld bij nagelaandoeningen bij kinderen. Omdat veel artsen niet veel training hebben gehad in het diagnosticeren van nagelpathologie gaat dit nog vaak mis en wordt er vaak ten onrechte medicatie voorgeschreven. Zeker bij kinderen is een goede diagnose stellen bij nagelafwijkingen lastig.


Veel te vaak wordt daarom de diagnose onychomycose of psoriasis gesteld en wordt er begonnen met behandelen. Omdat nagels heel langzaam groeien, worden vergissingen vaak pas maanden of jaren later vastgesteld. In veel gevallen is er een andere oorzaak van een nagelafwijking bij een kind, waarbij de nagelafwijking ontstaat doordat de nagel beperkt wordt in zijn groei door mechanische invloeden van buitenaf. Voorbeelden van oorzaken zijn: afwijkingen aan teenstanden, verschil in grootte tussen 2 voeten, slecht schoeisel of een afwijkend gangpatroon.

Het artikel laat 2 van dergelijke casussen zien. Bij de eerste casus werd een hallux nagel gezien als mycose nagel, terwijl deze in de knel kwam in de schoen als gevolg van hyperextensie van het IP. Bij de tweede casus ging het om de tweede teen die langer was dan de hallux, waardoor de tweede teen ging klauwen in de schoen. Ook bij dit kind werd in eerste instantie gedacht dat het om onychomycose ging.

Wanneer er een mechanische oorzaak is voor een nagelafwijking, dan gaat geen enkel medicijn werken. Het is daarom dus van groot belang om bij nagelafwijkingen, zeker bij kinderen, ook te kijken naar de stand van de voet en tenen in zowel zit als stand en om daarnaast ook te kijken naar het gangpatroon en de schoenen.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1007/s00431-017-2941-9  

Iorizzo M, Lipner S, Vlahovic TC. Nail dystrophy due to toe malposition in children. Eur J Pediar (2017) 176:1089-1091

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten