Voetballers die op natuurgras trainen hebben een verhoogd risico op het krijgen van voorste-kruisbandletsel (VKB letsel) in vergelijking met voetballers die op kunstgras trainen. Dit in tegenstelling tot bij wedstrijden. Zo blijkt uit recent onderzoek.
De vraag ‘zorgt kunstgras voor meer blessures’ wordt met enige regelmaat gesteld. Voorstanders van kunstgras geven aan dat het zorgt voor meer consistente veldomstandigheden, het een duurzamere oplossing is en voor lagere langetermijnkosten zorgt. Echter vragen tegenstanders van kunstgras zich af of het zorgt voor meer blessures in de onderste extremiteit.
Methode
Op basis van gegevens uit de NCAA Injury Surveillance System* zijn alle voorstekruisband letsels (VKB letsels) van seizoen 2004-2005 tot seizoen 2013-2014 meegenomen. Het aantal VKB letsels is genormaliseerd tegen de athletic exposure (AE), gedefinieerd als één atleet deelnemend aan een training of wedstrijd waarbij de kans op blessures aanwezig is. Variabelen waar naar is gekeken, zijn geslacht, activiteit, blessure tijdens training of wedstrijd en het niveau van de competitie.
Mannen versus vrouwen
Er zijn in totaal 3449 VKB letsels meegenomen in het onderzoek gedurende 10 jaar bij drie verschillende voetbaldivisies in de Verenigde Staten. Vrouwen hebben tijdens training op natuurgras 11.13 keer meer kans op een VKB blessure dan op kunstgras (p <.0001), terwijl mannen 3.03 meer kans hebben op een VKB letsel op natuurgras in verhouding tot kunstgras (p <.0001). Tijdens wedstrijden wordt voor beide groepen geen significant verschil gezien.
Vervolgonderzoek naar kunstgras en natuurgras
Uit dit onderzoek blijkt dat voetbaltrainingen op natuurgras tot meer VKB letsel leidt in vergelijking met trainingen op kunstgras. Opmerkelijk is dat er bij trainingen een significant verschil is, maar bij wedstrijden niet. De onderzoekers geven aan dat dit verklaard kan worden doordat voetballers meer vermoeid kunnen zijn op training dan tijdens wedstrijden. Tevens worden natuurgras trainingsvelden over het algemeen minder goed onderhouden dan wedstrijdvelden.
Dit onderzoek onderscheidt zich van andere onderzoeken door amateursporters als populatie te gebruiken in plaats van professionele sporters. Ook werd in eerder onderzoek uitsluitend gekeken naar blessures tijdens wedstrijden, waar in dit onderzoek ook training mee is genomen, daar waar volgens dit onderzoek voornamelijk verschillen te zien zijn.
Vervolgonderzoek is nodig om de validiteit van de studie te onderzoeken. In dit vervolgonderzoek kan gekeken worden naar terugkerend VKB letsel, kwaliteit van het veld en het aantal duels gedurende een training of wedstrijd, wat allemaal van invloed kan zijn op het ontstaan van VKB letsel.
* Het NCAA Injury Surveillance System, ofwel ISS, is een wereldwijde database waarin gegevens over medische ziekten en verwondingen als gevolg van sportdeelname worden bijgehouden.
Wilt u het besproken artikel nalezen?
Howard M, Solaru S, Kang HP, et al. Epidemiology of Anterior Cruciate Ligament Injury on Natural Grass Versus Artificial Turf in Soccer: 10-Year Data From the National Collegiate Athletic Association Injury Surveillance System. Orthopaedic Journal of Sports Medicine. July 2020.